Βιώσιμη Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών.
Κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα (GFMC)
Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα με τίτλο «Ένα νέο όραμα για αειφόρο αλιεία και υδατοκαλλιέργεια στην Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο» κήρυξε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021.
Στην Σύνοδο για την στρατηγική της GFCM προς το έτος 2030, συμμετείχαν μεταξύ άλλων:
- ο Γενικός Διευθυντής του FAO κ. Qu Dongyu
- ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, κ. Virginijus Sinkevičius,
- Υπουργοί Κρατών-Μελών της Ε.Ε. αλλά και Τρίτων Χωρών της Μεσογείου, μέλη της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για την Μεσόγειο & την Μαύρη Θάλασσα (GFCM)
Κατά την έναρξη, η κ. Αραμπατζή χαιρέτισε εγκάρδια εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους συμμετέχοντες εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι η πανδημία «Μας στέρησε» όπως είπε «τη χαρά να σας υποδεχτούμε στην πανέμορφη χώρα μας και σας προσφέρουμε την ελληνική φιλοξενία».
Στο καλωσόρισμά της, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον σταθερό βηματισμό των Κρατών- Μελών της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου απέναντι στην πανδημία, με κοινό όραμα:
- τη βιώσιμη και αειφόρο διαχείριση
- την ανάπτυξη της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στις κοινές θάλασσες
- την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων (παρόντων και μελλοντικών) που δημιουργούν το κλίμα, το περιβάλλον και ο ανθρώπινος παράγοντας
και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική βοήθεια της ΕΕ προς τον αλιευτικό τομέα της χώρας μας, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.
«Αυτονόητη η στήριξή μας στην στρατηγική της GFCM»
Κατά την κύρια τοποθέτησή της, η κ. Αραμπατζή επισήμανε τη σημασία που δίνει η χώρα μας στις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες της GFCM για την ανάπτυξη μιας αειφόρου Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, ιδίως μετά την υπογραφή της Διακήρυξης της Μάλτας MedFish4Ever το 2017 αλλά και της δέσμευσης της Ελλάδας για στενή συνεργασία και απόλυτη εφαρμογή της στρατηγικής της GFCM, που έχει στόχο:
- την αειφόρο διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των κοινών μας ιχθυαποθεμάτων,
- την στήριξη της παραδοσιακής, μικρής, παράκτιας αλιείας και
- την πάταξη της παράνομης λαθραίας και άναρχης αλιείας στις θάλασσές μας
Ιδιαίτερα ως προς του πέντε στόχους της νέας στρατηγικής της GFCM, η κ. Αραμπατζή τόνισε τη σημασία, που αποδίδει η χώρα μας σε αυτούς κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά:
- στη θωράκιση ενός υγιούς, ευπροσάρμοστου και ανθεκτικού κλάδου υδατοκαλλιεργειών (στόχος 3) που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πολυαναμενόμενη και αναγκαία ανάπτυξή τους σε πλήρη δυναμικότητα.
- στη συμμόρφωση και τήρηση των κοινών κανόνων (στόχος 2) ως απαραίτητης προϋπόθεσης για ανταγωνισμό με ίσους όρους και εξάλειψη της παράνομης λαθραίας και άναρχης αλιείας.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, υπογράμμισε πως οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των παραπάνω στόχων υπάρχουν και αφορούν:
- στο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της συγκεκριμένης στρατηγικής
- στο εμπνευσμένο και αποφασισμένο εκτελεστικό όργανο της GFCM και
- στη συντονισμένη πολιτική βούληση των Κυβερνήσεων για την επίτευξή τους
σημειώνοντας: «Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε την ισχυρή πολιτική βούληση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την πιο αποτελεσματική συμβολή μας στην εφαρμογή των στόχων της νέας Στρατηγικής».