Βρούτσης: οι συντάξεις δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εργασίας, σχετικά με τη διασφάλιση των συντάξεων, ενώ άφησε “ανοιχτό παράθυρο” για μικρές αυξομειώσεις στις επικουρικές.

 
Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την ανεργία και τις προτεραιότητες του υπουργείου του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.
 

Ειδικά για το θέμα των συντάξεων ήταν απόλυτος, ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε ένα δρόμο για πρώτη φορά, όπου μέσα στο 2013, το 10ο μήνα, είμαστε σε ισορροπία σε σχέση με τους στόχους μας. Πάντα με τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων και με τις αισιόδοξες προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα. Ναι, είναι απολύτως διασφαλισμένες οι συντάξεις. Θα την πάρετε τη σύνταξή σας.»


O υπουργός Εργασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας, δηλώνοντας ότι κατανοεί την κριτική που ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι έχουν γίνει βήματα στην καταπολέμηση της καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγραφεί πτώση της ανεργίας -έστω και μικρή- του ύψους του 0,3%. Επίσης προσέθεσε τη χρησιμότητα της Εργάνης, του “εργαλείου” που πραγματοποιεί ζωντανή καταγραφή των εργαζομένων της μισθωτής εργασίας.


Ο Γιάννης Βρούτσης ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός και στο θέμα της εισφοροδιαφυγής αλλά και για τα προβλήματα της αδήλωτης εργασίας και της ύφεσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όλα τα παραπάνω προβλήματα αντανακλούν στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς μειώνονται τα έσοδα, κάτι που σημαίνει ότι επιβαρύνεται επικίνδυνα το ασφαλιστικό. Οι στόχοι του υπουργείου είναι να αυξηθούν οι εισφορές, να παταχθεί η “μαύρη” εργασία και να μπει μία τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης τόνισε την προσπάθεια που έχει γίνει στην εξάρθρωση κυκλωμάτων που σχετίζονταν με “μαϊμού” συντάξεις. Στο σημείο που στάθηκε όμως ιδιαίτερα, ήταν στο θέμα της αδήλωτης εργασίας:


«Το πρόβλημα με τη μαύρη και αδήλωτη εργασία είναι τεράστιο στην Ελλάδα. Έχει καταλάβει μεγάλο μέγεθος και βρέθηκα μπροστά σε ένα δίλημμα, διότι παίρνω συχνά δύσκολες αποφάσεις και με προσωπικό κριτήριο που έχει πολιτικό κόστος. Επειδή βρισκόμαστε όμως εδώ για το καλό της πατρίδας, πήρα την απόφαση να είμαι ο υπουργός που επέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο ιστορικά για την αδήλωτη και μαύρη εργασία: 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργάτη. Σας λέω όμως ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα μέτρο έπιασε τόσο γρήγορα. Ο Σεπτέμβριος, διά μέσου της «Εργάνης», δείχνει κάτι πρωτοφανές που έχει σπάσει τα κοντέρ: 49.000 νέες θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι νέες θέσεις απασχόλησης. Είναι το πέρασμα από τη μαύρη εργασία στην εμφανή, με δήλωση στο ΙΚΑ. Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλους: το πρόστιμο θα μείνει και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Το ΣΕΠΕ θα οργανωθεί και θα αναβαθμιστούν οι υπάλληλοί του, η Οικονομική Αστυνομία συνδράμει στο κυνήγι της μαύρης εργασίας και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, χειμώνα-καλοκαίρι. Δεν θα αφήσω σε χλωρό κλαρί κανέναν που θέλει να κοροϊδέψει το κράτος και τις συνεπείς επιχειρήσεις και τα ταμεία που αιμορραγούν από την αδήλωτη εργασία. Και επειδή οι συντάξεις επίσης κρέμονται από αυτό, αλλά τα θεαματικά αποτελέσματα από αυτό το κυνήγι της μαύρης εργασίας θα φανεί το Νοέμβριο.»

Σε ότι έχει να κάνει με την επιδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση των εισφορών ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους εργοδότες, αλλά η διέυρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης.


« Η πρόθεσή μας δεν είναι να αυξήσουμε τις εισφορές, ούτε στον εργοδότη ούτε στον εργαζόμενο. Επιδίωξή μου είναι να διευρύνω την εισφοροσυλλεκτική βάση, μέσα από την είσπραξη των εισφορών, διότι σήμερα δεν εισπράττονται οι εισφορές και δεν έχει χτυπηθεί η αδήλωτη και μαύρη εργασία. Και ελπίζω η αντιστροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο θα έχουμε τη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων που θα τροφοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο στόχος είναι αυτός. Εγώ θα δώσω τη μάχη για να μη χρειαστεί να κοπούν συντάξεις. Τη μείωση των συντάξεων την ακούω κάθε Σαββατοκύριακο από τους ειδήμονες του ασφαλιστικού που λένε ότι θα κόψουμε ή δεν θα πληρώσουμε συντάξεις και καταρρέει το ασφαλιστικό σύστημα… Το ακούτε κάθε Σαββατοκύριακο στις πρωινές εκπομπές. Τρομοκρατούν οι προφήτες της καταστροφής! Έγιναν οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις με νόμο στη Βουλή, έγινε νοικοκύρεμα και για πρώτη φορά ξέρουμε πόσες είναι οι συντάξεις. Απλώς για λόγους επικοινωνίας δημιουργούν αυτό το αρνητικό κλίμα.»

Για την προσωρινή σύνταξη, ο Γιάννης Βρούτσης αποκάλυψε ότι θα καταθέσει τροπολογία και θα ανεβάσει την προσωρινή σύνταξη στο 90% για όσες συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται πως οι επόμενες γενιές εργαζομένων θα πάρουν και εφάπαξ και επικουρική σύνταξη. Όσο για το ύψος των επικουρικών, τόνισε ότι αν υπάρξουν αυξομειώσεις, αυτές θα είναι μικρές, ενώ για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προανήγγειλε αναπροσαρμογή του και ότι κάνει προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια γίνεται.

Τέλος, στάθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για το “χτίσιμο” του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

“Εκτιμώ ότι αυτά που κάνουμε τώρα είναι νέο ασφαλιστικό. Αλλάζουμε τα πάντα, τη δομή. Επέρχεται δικαιοσύνη, γίνεται νοικοκύρεμα. Κλείνουμε τρύπες, κόβουμε τη διαρροή του συστήματος. Αυτό είναι το σημαντικότερο, ότι θωρακίζουμε το ασφαλιστικό και το κάνουμε διαφανές. Νέο ασφαλιστικό δεν υπάρχει με την μορφή που το λέτε. Υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, υπάρχει ψηφισμένος ο νόμος και θα εφαρμοστεί το 2015. Αυτό θα το εφαρμόσουμε και γι’ αυτό θα συγκροτήσουμε την επιτροπή στο υπουργείο. Είναι κακοποιημένη η έννοια του νέου στο ασφαλιστικό σύστημα. Κάθε νέο συνοδευόταν από περικοπές. Τώρα, συνοδεύεται από διαρθρωτικές αλλαγές.”