Aλβανοί λαθροκυνηγοί σκοτώνουν στην Ελλάδα αγριόγιδα

Μετά τη χλωρίδα , στόχος των Αλβανών και η πανίδα της Ελλάδας .

 

Είχαμε διαβάσει και είχαμε γράψει τα προηγούμενα χρόνια για την παράνομη είσοδο Αλβανών στη χώρα μας , στα ακριτικά χωριά της Ηπείρου (κυρίως Κόνιτσας και Πωγωνίου) και της Καστοριάς, οι οποίοι μάζευαν μεγάλες ποσότητες από σπάνια φυτά (τσάι, ρίγανη και κυρίως το «Λουλούδι του Δαρβίνου», η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Primula veris), τα οποία φόρτωναν σε μουλάρια ή άλογα και τα μετέφεραν στην Αλβανία όπου και τα πουλούσαν ή τα εξήγαγαν σε άλλες χώρες, καθώς τα ελληνικά βότανα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Για το «λουλούδι του Δαρβίνου», γράφτηκαν και κάποια εξωφρενικά πράγματα, όπως ότι πουλιέται προς 50.000 ευρώ το κιλό! Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συμβαίνει, καθώς η τιμή του είναι μεν υψηλή (300 – 400 ευρώ το κιλό), αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει καν τις τιμές που έχουν γραφτεί. Με το φυτό αυτό, θα ασχοληθούμε στο τέλος του άρθρου, καθώς φαίνεται ότι, επιτέλους , οι αρμόδιοι φορείς στη χώρα μας , αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με την καλλιέργεια της κίτρινης πρίμουλας, όπως αλλιώς λέγεται το «λουλούδι του Δαρβίνου».
 

Τα αγριόγιδα της Πίνδου

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Αλβανοί γείτονες εκμεταλλευόμενοι το τεράστιο μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων και την αδυναμία φύλαξής τους, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, έβαλαν στόχο και τα σπανιότατα και πανέμορφα αγριόγιδα της Πίνδου , που αποτελούν βέβαια προστατευόμενο είδος . Πριν λίγες μέρες μάλιστα , ένας θρασύτατος Αλβανός μπήκε με το άλογό του σε ελληνικό έδαφος στο Πληκάτι της Κόνιτσας και αφού κινήθηκε ανενόχλητος για πολλά μέτρα , σκότωσε ένα αγριόγιδο , το οποίο στη συνέχεια φόρτωσε στο άλογό του και μπήκε πάλι, χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο σε αλβανικό έδαφος. Είχε μόνο την ατυχία να τον εντοπίσει μέλος του συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά», το οποίο τον φωτογράφησε. Όπως βλέπετε και στο βίντεο που παραθέτουμε, οι εθελοντές – μέλη του συλλόγου, είναι αισιόδοξοι ότι, τουλάχιστον αυτή τη φορά, ο λαθροεισβολέας – λαθροκυνηγός, θα εντοπιστεί. Το ευχόμαστε ολόψυχα , αλλά δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του…
 

Όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, ιδρύθηκε το 2007 και έχει έδρα το Πάπιγκο Ζαγορίου Ιωαννίνων. Η πλήρης ονομασία του Συλλόγου είναι "ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ – BALKAN CHAMOIS SOCIETY". Σκοπός του είναι η μελέτη, η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των πληθυσμών και των βιοτόπων του αγριόγιδου των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica).

Το αγριόγιδο των Βαλκανίων στην Ελλάδα

Όπως διαβάζουμε και πάλι στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, το γένος του αγριόγιδου ανήκει στην τάξη των αρτιοδάκτυλων θηλαστικών (Artiodactyla) και αποτελεί μέλος της οικογένειας Bovidae.

Οι έξι γεωγραφικές ενότητες που διατηρούν ομάδες πληθυσμών στη χώρα μας είναι οι εξής :

α) Οροσειρά Βόρειας Πίνδου (9 κύριοι πληθυσμοί)
β) Οροσειρά Κεντρικής και Νότιας Πίνδου (6 κύριοι πληθυσμοί)
γ) Βουνά της Ρούμελης (3 κύριοι πληθυσμοί)
δ) Όλυμπος (1 πληθυσμός)
ε) Ευρύτερη περιοχή Ροδόπης Φαλακρού Όρος (4 κύριοι πληθυσμοί)
στ) Βουνά βόρειων – βορειοδυτικών συνόρων (1 κύριος πληθυσμός)
 

Να σημειώσουμε εδώ , ότι κάθε πληθυσμός, έχει διαφορετικό αριθμό αγριόγιδων. Υπάρχουν πληθυσμοί με 1 -15 ζώα, άλλοι με 16 -30, ενώ συναντάμε ακόμα πληθυσμούς με 31 – 60 ζώα, δύο πληθυσμούς με 61 – 100 ζώα και τέσσερις πληθυσμούς με περισσότερα από 100 ζώα (Τύμφη ή Γκαμήλα, στη Βόρεια Πίνδο, Γκιώνα στη Ρούμελη, Όλυμπος και Φρακτό Ροδόπης).

Το αγριόγιδο είναι προστατευόμενο είδος στη χώρα μας και το κυνήγι του απαγορεύεται από το 1969 με βάση τον Νόμο 86/69 περί Δασικού Κώδικα (Άρθρο 258 , ενότητα 1Δ). (Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά»).
 



Λεπτομέρειες για το συμβάν της θανάτωσης του αγριόγιδου

Το περιστατικό συνέβη στις 10.00 π.μ. της Δευτέρας 23 Αυγούστου 2021, στο χωριό Πληκάτι Κόνιτσας, στον Γράμμο. Στο σάιτ dasarxeio.com, διαβάζουμε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που σημειώνεται τέτοια ενέργεια. Πρόκειται για τακτική συνήθεια λαθροκυνηγών από την γείτονα(χώρα) που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος , θανατώνουν τα προστατευόμενα αγριόγιδα και επιστρέφουν στα χωριά τους . Κατά το παρελθόν μάλιστα, έχει αναφερθεί ακόμη και κυνήγι τους με καλάσνικοφ (!) στις πλαγιές του Γράμμου» . Στο μεταξύ , στην ιστοσελίδα ΤΖΟΥΡΛΑΚΟΣ του Χάρη Καψάλη από τη Χαραυγή Πωγωνίου, ο οποίος με πολύ μεράκι παρουσιάζει νέα από όλη την Ήπειρο, διαβάζουμε ότι ο Αλβανός λαθροκυνηγός θα κινείται μεταξύ Πληκατίου και Ερσέκας (αλβανική κωμόπολη).


Στο βίντεο του epirustv1, που παραθέτουμε, μιλά εκ μέρους του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά» , ο βιολόγος Χαριτάκης Παπαϊωάννου , αναφέρει ότι υπάρχει απόσπασμα της αλβανικής Αστυνομίας που αναζητά τον δράστη και ότι επικοινώνησαν με μια μεγάλη περιβαλλοντική οργάνωση της Αλβανίας (Αλβανοί οικολόγοι , όλο και κάτι καινούριο μαθαίνουμε …), όπως και με το γραφείο του (εκλεγόμενου στον νόμο Ιωαννίνων) , Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά. Ο κύριος Παπαϊωάννου , ανέφερε ότι ως το 1991 που άνοιξαν τα σύνορα, υπήρχαν γύρω στα 50 αγριόγιδα στην περιοχή . Από τότε οι Αλβανοί λαθροθήρες έχουν εξολοθρεύσει πολλά από αυτά…
 

Όσο για την κινητοποίηση της αλβανικής Αστυνομίας , που ανέφερε ο κύριος Παπαϊωάννου , δεν νομίζουμε , και μακάρι να διαψευστούμε , ότι θα κάνει κάτι. Άλλωστε όπως σημειώνει ο Χάρης Καψάλης στην ιστοσελίδα του, ανενόχλητοι Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου με 44,7 κιλά χασίς στην ελληνική επικράτεια και συνελήφθησαν στην Κρυσταλλοπηγή από Έλληνες αστυνομικούς . Θέτει μάλιστα το εύλογο ερώτημα , αν αυτό είναι μεμονωμένο περιστατικό ή απόπειρα των Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών να περνούν το «εμπόρευμα» τους από την περιοχή της Καστοριάς , καθώς στον νομό Ιωαννίνων ο κλοιός στενεύει. Πραγματικά , με μπλόκα σε 4-5 σημεία, των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας , τα οποία φυσικά δεν θα αναφέρουμε , δεν μπορούν να περάσουν προς το εσωτερικό της χώρας μας, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από την Αλβανία .

Η κίτρινη πρίμουλα και η καλλιέργεια στην Ελλάδα
 

Η παράνομη δραστηριότητα των Αλβανών λαθροσυλλεκτών βοτάνων , είχε πάντως και τα θετικά της . Φαίνεται ότι αρχίζει μία οργανωμένη προσπάθεια για καλλιέργεια της κίτρινης πρίμουλας σε διάφορα μέρη της χώρας μας, ορεινά ως επί τον πλείστον. Η κίτρινη πρίμουλα φυτρώνει ακόμα και σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 2.300 μέτρων! Μπορεί βέβαια οι τιμές της να είναι , όπως αναφέραμε , πολύ χαμηλότερες απ’ όσα διαβάζαμε ( 300 – 400 ευρώ το κιλό), έστω κι έτσι όμως, αποτελεί μια ιδιαίτερα αποδοτική καλλιέργεια. Το τραγικό είναι , ότι έπρεπε να έρθουν Αλβανοί λαθροσυλλέκτες βοτάνων για να μάθουμε την αξία ενός φυτού που υπήρχε στα ελληνικά βουνά.
 

Κλείνοντας , να αναφέρουμε ότι οι Αλβανοί ξεριζώνουν τη ρίγανη που, λαθραία, μαζεύουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί πάλι το φυτό , καθώς πρέπει να μένει ανέπαφο ένα μέρος , από το στέλεχος, τον μίσχο (κοτσάνι) του, για να ανθίσει την επομένη χρονιά. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος, που ενώ πριν από 20 – 30 χρόνια στα ακριτικά χωριά της Ηπείρου υπήρχε παντού ρίγανη (ίσως η καλύτερη στον κόσμο), τα τελευταία χρόνια είναι δυσεύρετη …

Πηγές: Ιστοσελίδες «ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ», «ΤΖΟΥΡΛΑΚΟΣ», εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» Ιωαννίνων.