Η αύξηση του κόστους αγοράς των ζωοτροφών έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος παραγωγής για τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, με συνέπεια να εγκαταλείπεται σταδιακά το δύσκολο επάγγελμά τους - Η ευχαριστήρια επιστολή του ΣΕΒΙΖ και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων
Την ώρα που οι φορείς των κτηνοτρόφων αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές είναι το μοναδικό μέτρο που ανακοινώθηκε διά στόματος πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, έστειλε ευχαριστήρια επιστολή, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, αλλά και στην πρώην υφυπουργό, Φωτεινή Αραμπατζή, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκ και θέμα «Ευχαριστήρια επιστολή για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις ζωοτροφές».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΣΕΒΙΖ, «Αξιότιμε κύριε υπουργέ, αξιότιμη κυρία βουλευτή, με την επιστολή αυτή το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών κι εγώ προσωπικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την έμπρακτη υποστήριξή σας στην αποδοχή του αιτήματός μας ως προς τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%. Στις δύσκολες αυτές μέρες των μεγάλων αυξήσεων των πρώτων υλών, η απόφασή σας είναι καταλυτική και μείζονος σημασίας για τη στήριξη του κλάδου και ιδιαίτερα για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων. Ο Σύνδεσμός μας, για άλλη μια φορά, θα ήθελε να σας ευχαριστήσει για την πολύτιμη συνεργασία και θετική συνεισφορά σας. Με ιδιαίτερη εκτίμηση».
Ήταν το μόνο μέτρο
Υπενθυμίζεται πως η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6% ήταν ουσιαστικά η μοναδική εξαγγελία για τον πρωτογενή τομέα, που έκανε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μέτρο αυτό, που είναι ουσιαστικά ανέξοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, η αύξηση του κόστους αγοράς των ζωοτροφών έχει ανεβάσει στα ύψη από πέρυσι μέχρι φέτος το κόστος παραγωγής για τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης και συνολικότερα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, με συνέπεια να εγκαταλείπεται σταδιακά το δύσκολο επάγγελμά τους.
Πληθώρα τα αιτήματα
Αντίθετα, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προ ημερών, στην πρώτη συνεδρίασή της μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από έντονο προβληματισμό, διατύπωσε ένα συνολικό πλαίσιο σκέψεων και παρεμβάσεων.
Οι προτάσεις του ΣΕΚ περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, λύσεις άμεσης ανακούφισης των κτηνοτρόφων, με αντίστοιχη άμεση θεσμική παρέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα ιδιαίτερης στήριξης της Κρήτης και των νησιών. Επίσης, διατυπώθηκαν, μεταξύ των άλλων, αιτήματα όπως: Αποζημίωση λόγω μειωμένης παραγωγής, λόγω παρατεταμένου καύσωνα. Ενεργοποίηση De minimis και αποζημίωση λόγω σημαντικής αύξησης των τιμών ζωοτροφών. Μείωση του ΦΠΑ στις βασικές ζωοτροφές στο 6% από 13%. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται σε όλη την Ελλάδα με τους δασικούς χάρτες. Παροχή χρήσης βοσκοτόπων μόνο σε κτηνοτρόφους. Άμεση καταβολή των κορωνο-επιδομάτων σε χοιροτρόφους και μελισσοκόμους. Άμεση επίλυση των εκκρεμών θεμάτων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κ.α.
Μάλιστα, αποφασίστηκε και η δημιουργία Ομάδας Εργασίας, αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη της πανεπιστημιακής, κτηνοτροφικής και επιχειρηματικής κοινότητας, για σημαντική παρέμβαση σε έναν τομέα με σημαντική μακροπρόθεσμη προστιθέμενη αξία, που αφορά τη γενετική βελτίωση (προστασία, διάσωση και ποιοτική βελτίωση ντόπιων φυλών κτηνοτροφικών ζώων).
Δε βρίσκουν γάλα οι κτηνοτρόφοι - «Στεγνώνει» η Κρήτη από αιγοπρόβειο γάλα
Εξάλλου, όπως έχει δημοσιεύσει η «Νέα Κρήτη», “στεγνώνει” η Κρήτη από αιγοπρόβειο γάλα, όσο δε στηρίζονται οι αιγοπροβατοτρόφοι από το επίσημο κράτος, αλλά εγκαταλείπονται στο έλεος της διαρκούς αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, αφού ήδη ο ένας μετά τον άλλο είτε εγκαταλείπει εντελώς την κτηνοτροφία, είτε σταματάει να παράγει γάλα και στρέφει τη δραστηριότητά του αποκλειστικά και μόνο στο κρέας.
«Ήδη δε βρίσκουν γάλα πολλοί τυροκόμοι. Και αν υπάρξει τουριστικό ρεύμα μεγάλο, δε θα έχουμε γάλα για να καλύψουμε τις ανάγκες στο νησί», σύμφωνα με το στέλεχος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Μανόλη Πατεράκη, από το Ρέθυμνο.
«Η Κρήτη είναι πάντοτε εξαρτώμενη από την υπόλοιπη Ελλάδα στον τομέα των ζωοτροφών, διότι δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει ούτε δημητριακά, ούτε πρωτεϊνούχες τροφές, δηλαδή τριφύλλια, που είμαστε αναγκασμένοι να τα φέρνουμε από την υπόλοιπη Ελλάδα», είπε στη “Νέα Κρήτη” και ο Μανόλης Πατεράκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε διευκρινίσει ότι «παρόλο που η Κρήτη έχει τις καλύτερες ξηροθερμικές συνθήκες και το ζώο έχει τη δυνατότητα όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις να διατρέφεται με σπάνια φυτά με τα σπάνια αρώματα, που του δίνουν μία σπάνια πρώτη ύλη σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν πάνε καλά, οι επιπτώσεις είναι πολύ κακές, με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε περισσότερες χονδροειδείς τροφές από την υπόλοιπη Ελλάδα».
Ενδεικτικά μας μίλησε για την τιμή στο καλαμπόκι. «Η τιμή στο καλαμπόκι», όπως λέει, «έχει φτάσει στα 35 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 22 λεπτά το κιλό στην αντίστοιχη περίοδο. Να σας δώσω και ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα με την τιμή στη βιολογική σόγια, που έχει φτάσει να πουλιέται στα 1.100 ευρώ ο τόνος και γύρω στα 700 ευρώ ο τόνος έχει φτάσει να πουλιέται η συμβατική σόγια. Πόσο να αντέξεις, δηλαδή, με τις τιμές αυτές;», διερωτάται ο συνδικαλιστής και λέει ότι, σε σχέση με πέρυσι, η διαφορά κυμαίνεται από 20 μέχρι 30 λεπτά ανά κιλό σόγιας.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Πατεράκης εξηγεί ότι «σε όλα τα επίπεδα, στις ζωοτροφές, οι διαφορές των τιμών σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου από 30% έως και 40% πάνω».
Πηγή: neakriti