Ανθεκτικότερα τα ζιζάνια λόγω αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων

ΧΑΝΙΑ: Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων κι η μονοκαλλιέργεια οδηγούν σε ανθεκτικότητα τα ζιζάνια γι΄αυτό οι γεωργοί θα πρέπει ν΄ αλλάζουν θέση στις καλλιέργειές τους και να αλλάζουν μάρκες ζιζανιοκτόνων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ξεγελούν τους εχθρούς.
Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα  του διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ζιζανιοκτολογικής Εταιρείας  που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ζιζανιοκτολογικής Εταιρείας, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Ιεροσολύμων καθηγητή Μπαρούχ Ρούμπιν «η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που οδηγεί στην ανθεκτικότητα των ζιζανίων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούνται συνεχώς τα ίδια ζιζανιοκτόνα φάρμακα, επειδή είναι αποτελεσματικά. Συστήνουμε στους παραγωγούς να αλλάζουν ζιζανιοκτόνα και να αλλάζουν θέση στις καλλιέργειες, ώστε να ξεγελάνε τον «εχθρό». Με τη μονοκαλλιέργεια τα ζιζάνια συνηθίζουν και επεκτείνονται. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάζουμε ζιζανιοκτόνα φάρμακα, να αλλάζουμε καλλιέργειες και να προσπαθούμε  μ’ όλα τα μέσα και με μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση: με χημικά, μηχανικά, βιολογικά, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής αναπληρώτρια καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Γαρυφαλλιά Οικονόμου τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην 'κόκκινη γραμμή' όσον αφορά την εξάπλωση επικίνδυνων ζιζανίων για τις καλλιέργειες λόγω της βιοποικιλότητας, των κλιματικών μεταβολών και της γεωγραφικής θέσης που βρίσκεται, στο σταυροδρόμι μεταξύ βορρά - νότου, ανατολής - δύσης, κ.τλ.».
Κατά την κ.Οικονόμου  «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας την αειφορία του περιβάλλοντος. Για μας αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να περιορίσουμε τα ζιζάνια - εισβολείς που εξαπλώνονται πάρα πολύ εύκολα σε διαφορετικού είδους καλλιέργειες».
Η κ. Οικονόμου ανέφερε πως «τα ζιζάνια - εισβολείς γίνονται πιο ανθεκτικά λόγω της αλόγιστης χρήσης ζιζανιοκτόνων φαρμάκων, γι? αυτό και δυσκολευόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε». Μάλιστα, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ενδυναμώσει τους μηχανισμούς εντοπισμού φυτών εισβολέων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και θα τα θέσει σε καθεστώς καραντίνας, λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προκαλούν στις καλλιέργειες.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα