Ο λόγος για το έργο «κάΦσιμο» που υλοποιείται σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.
Τα υπολείμματα 650.000καφέδων έχουν ανακυκλωθεί έως σήμερα μέσω του έργου «κάΦσιμο», που υλοποιεί σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, η ΑΜΚΕ ΙnCommOn- Innovative Communities Onwards και ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο με τη συλλογή υπολείμματος καφέ από περίπου 70 καφετέριες.
Μέσα σε έναν χρόνο και με τις δυσκολίες που προκάλεσε η καραντίνα, ανακυκλώθηκαν 13 τόνοι υπολείμματος καφέ, εκπαιδεύτηκαν 240 άτομα στη διαλογή στην πηγή και στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων, 76 σημεία εστίασης έχουν ζητήσει να γίνουν μέρος του καΦσίμου, και πάνω από 1.500 άτομα έχουν ενημερωθεί για τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος καφέ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Incommon, «η ποσότητα που έχει συλλεχθεί ήταν ικανή ώστε το έργο να μπορέσει σε μεγάλη κλίμακα πια να αξιοποιήσει το υπόλειμμα του καφέ τόσο σε μονάδες παραγωγής πέλλετ και βιοαερίου όσο και ως εδαφοβελτιωτικό σε συγκεκριμένες καλλιέργειες της περιοχής».
Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι επιχειρήσεις και πολίτες φέρνουν καφέ στον χώρο της οργάνωσης, στην Άνω Πόλη, στην οδό Αγίας Σοφίας 105, ενώ πολλά από τα συμμετέχοντα καφέ, όπως σημειώνεται, «όταν για κάποιον έκτακτο λόγο δεν πραγματοποιείται συλλογή, κρατάνε τον καφέ για να μας τον δώσουν με την πρώτη ευκαιρία, μην μπορώντας/θέλοντας πια να τον πετάξουν στα σκουπίδια».
Το έργο κάΦσιμο μέχρι στιγμής έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «LUSH Re:Fund», από τον κοινωφελή οργανισμό «Choose Love» και από το Πράσινο Ταμείο, μέσω του Προγράμματος «Α.Π.3 Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, Πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020». Το εγχείρημα έχει επίσης βραβευτεί με το VIA Award, 2020.