«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους» λέει η διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρίας, Λιάνας Αλεξανδρή σε συνέντευξή της στην Άννα Στεργίου.
- Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Δώστε μας μια εικόνα για τα προβλήματα του ζωικού βασιλείου.
«Η παγκόσμια ημέρα των ζώων για εμάς θεωρείται ημέρα που πρέπει να αναλογιστούμε την παθητική (από άγνοια) και ενεργητική (από πρόθεση) σκληρότητα του ανθρώπου προς όλα τα ζώα. Αυτή τη βαναυσότητα οφείλουμε να καταπολεμήσουμε στο μέγιστο βαθμό.
Αν σκεφτεί κανείς ότι εκατομμύρια ζώα όλων των κατηγοριών κι ειδών βασανίζονται ετησίως για σκοπούς που έχουν σχέση με το κέρδος και την πάσης φύσεως εκμετάλλευση, ίσως τότε κάτι αλλάξει στο μέλλον. Διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας ενεργοποιούνται για την αποτροπή του πόνου και των βασανισμών αθώων πλασμάτων, όπως είναι τα άλαλα ζώα.
Στη χώρα μας δεκάδες φιλοζωικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται κυρίως για την προστασία των αδέσποτων ζώων αλλά ελάχιστες γνωρίζουμε να συνεργάζονται με άλλες του εξωτερικού για την παρεμπόδιση ποικίλων μορφών απίστευτης βαναυσότητας εναντίον των ζώων και γενικά για τον επαίσχυντο τρόπο αντιμετώπισης των ζώων από τον άνθρωπο.
Η Ε.Φ.Ε. έχει συνεργαστεί και συμμετάσχει σε παγκόσμιας εμβέλειας εκστρατείες για είδη εκτός των μικρών ζώων συντροφιάς ή των αδέσποτων. Εστιάζει όμως το έργο της κυρίως στα αδέσποτα τα οποία αποτελούν στη χώρα μας την κατηγορία των ζώων που υπόκεινται στη μεγαλύτερη βαναυσότητα από μέρους του ανθρώπου μιας και είναι εύκολος στόχος επειδή αποτελούν πολυπληθείς ομάδες».
- Είδαμε δικαστές να εφαρμόζουν διατάξεις για την κακοποίηση ζώων. Έχει αλλάξει κάτι γενικά;
«Ενώ έχει βελτιωθεί η θέση των ζώων νομοθετικά και με χαρά
διαπιστώνουμε ότι πολλές περιπτώσεις βασανισμού έχουν αντιμετωπιστεί απ’ το νομοθετικό πλαίσιο, στη πραγματικότητα η θέση των ζώων στη κοινωνία πόρρω απέχει από το να θεωρείται η αρμόζουσα σε πολιτισμένη κοινωνία δικαίου».
- Πως είναι η εικόνα για τα ζώα, όταν ακόμη κι οι άνθρωποι στερούνται τα βασικά;
«Σε σχέση με την σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και την οικονομική κρίση, όπως ξέρετε, δυστυχώς και η κοινωνία των ζώων είναι ταξική κοινωνία κι ακολουθεί τους κανόνες της ανθρώπινης κοινωνικής διαίρεσης. Τα ζώα είναι πολύ πιο ευάλωτα στην οικονομική κρίση απ’ ότι είναι ο άνθρωπος, διότι θεωρούνται είδος πολυτελείας για τους μη έχοντες και επομένως δεν βοηθούνται, ώστε να επιβιώσουν. Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι δεκάδες ιδιόκτητα ζώα εγκαταλείπονται στους δρόμους και καθίστανται άστεγα εξ αιτίας της αδυναμίας κάποιων συμπολιτών μας να τους εξασφαλίσουν τα προς το ζην».
- Από την άλλη πλευρά υπάρχει πάντα ένα θέμα για τα κονδύλια στους δήμους, για το τι συμβαίνει αδέσποτα. Πως εξελίσσονται τα προγράμματα στείρωσης;
«Αν κι η ελληνική νομοθεσία επιβάλει την εφαρμογή προγραμμάτων βοήθειας στα αδέσποτα από τη τοπική αυτοδιοίκηση με την ύπαρξη και τη λειτουργία χώρων φιλοξενίας τους στις περιφέρειές τους, αυτό καταστρατηγείται κατάφορα. Οι πρωτοβουλίες φιλοζωικών σωματείων με τη σύσταση και λειτουργία καταφυγίων προσπαθούν να απαλύνουν το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Φ.Ε. από την ίδρυσή της το 1975 πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχοντας σύγχρονες και πλήρεις εγκαταστάσεις. Δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, η ολιγωρία των δήμων είναι εγκληματική. Το αποτέλεσμα είναι τα δεκάδες χιλιάδες καταταλαιπωρημένα και αξιοθρήνητα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας με μέσο όρο ζωής το πολύ δύο χρόνια».
- Υπάρχει ένα ζήτημα και για το θέμα των εμβολιασμών. Πολλοί λένε ότι το κόστος εδώ είναι δυσβάσταχτο.
«Οι εμβολιασμοί μικρών ζώων δεν είναι δυσβάσταχτοι και για τα αδέσποτα ζώα που δεν καλύπτονται από δήμους το κόστος για φιλόζωους είναι χαμηλό τουλάχιστον στο δικό μας σωματείο».
- Φέτος είχαμε ουσιαστική επανεμφάνιση της λύσσας μετά από 40 χρόνια σε αλεπούδες και λιγότερα σε ζώα συντροφιάς στις αγροτικές περιοχές. Πείτε μας πως πάει η εφαρμογή του προγράμματος κι αν χρειάζονται νέα μέτρα…
«Η λύσσα έχει αρχίσει ν΄αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, ενώ ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος κι άλλοι συναφείς φορείς οφείλουν να ενημερώσουν πολίτες, σωματεία και φιλόζωους για το τι ακριβώς συμβαίνει και πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση χωρίς πανικό αλλά με την πρέπουσα σοβαρότητα».
- Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε με αφορμή τη σημερινή ημέρα;
«Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για την 4η Οκτωβρίου ημέρα των ζώων, έχει δημιουργήσει τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα ευαισθητοποίησης και την ίδια ημέρα θα ενημερώσει τους μαθητές του Αρσακείου Ψυχικού για την αναγκαιότητα της αρμονικής συμβίωσης ζώων και ανθρώπου. Τα ζώα μπορεί να μη έχουν φωνή αλλά συναισθάνονται και υποφέρουν ακριβώς όπως και εμείς. Θα τα δούμε εντελώς διαφορετικά, αν βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους και καταλάβουμε ότι τελικά δεν είμαστε κάτι διαφορετικό από αυτά».
Για την Ιστορία…
· Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των αδέσποτων κυρίως ζώων σε έκτακτη ανάγκη. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό, κοινωφελές, δεν επιδοτείται από το ελληνικό κράτος ή την Ε.Ε. και στηρίζεται στις συνδρομές των μελών της, σε δωρεές, χορηγίες και εκδηλώσεις για ευόδωση των σκοπών της. Τα μέλη της έχουν ειδικές παροχές /διευκολύνσεις (35€ ετήσια συνδρομή μέλους).
· Διαθέτει ένα μοναδικό και πρότυπο Φιλοζωικό Κτηνιατρικό Κέντρο στην Αττική Οδό (περιοχή Αεροδρομίου-Σπάτων) και έναν κτηνιατρικό σταθμό στη Δυτική Αττική (τέρμα Αχαρνών), παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες με το εξειδικευμένο προσωπικό της. Διαθέτει δύο ασθενοφόρα αδέσποτων ζώων για συνεργασία περισυλλογής και ελέγχου γεννήσεων και υγείας των αδέσποτων με δήμους και οργανισμούς που συνεργάζεται.
· Απασχολεί μόνιμο προσωπικό (κτηνιάτρους, νοσοκόμους, ζωοκόμους, οδηγούς ασθενοφόρων, διοικητικό προσωπικό) και δεκάδες μέλη και εθελοντές που σε καθημερινή βάση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ειδική γνώση, εμπειρία και αγάπη προς τα ζώα.
· Συνεργάζεται με δήμους και άλλους οργανισμούς
Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Τα ζώα βιώνουν μνημόνιο - Εγκληματική η ολιγωρία των περισσότερων δήμων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
15 Νοεμβρίου 2024, 16:18
ΕΛΣΕΚΕΚ: Παρουσίαση πρωτογενών ερευνών για τον ρόλο της επαγγελματικής κατάρτισης στην ανάπτυξη
15 Νοεμβρίου 2024, 15:42
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών Μέτρων
15 Νοεμβρίου 2024, 15:02