Τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσαν να κρατήσουν μήνες ακόμη, με τις ναυτιλιακές εταιρείες να δίνουν μάχη προκειμένου να γεφυρώσουν την «αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» και να αντιμετωπίσουν την επίμονη έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων.
Αυτό δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Nγκόζι Οκόνιο-Ιουέλα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι διαταραχές που παρατηρούνται στις διακίνηση εμπορευμάτων θα τραβήξουν σε βάθος χρόνου.
Τρισεκατομμύρια δολάρια τα οποία διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας τροφοδότησαν την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, τόνισε η επικεφαλής του ΠΟΕ, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επιδιώκουν να συγκεντρώσουν με δυσκολία αποθέματα.
«Όταν μιλάω με ορισμένους επιχειρηματίες, φέτος, διακρίνω ότι επικρατεί κατά κάποιον τρόπο πανικός ότι θα επηρεαστεί η αλυσίδα εφοδιασμού τους», είπε μεταφέροντας το κλίμα που διαμορφώνεται στις παγκόσμιες αγορές, μιλώντας στους FT.
Οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν είχαν προβλέψει τη δύναμη της ανάκαμψης, πρόσθεσε. «Μείωσαν τη διαθεσιμότητα των εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν μείνει σε λάθος σημεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων”.
Πλησιάζοντας προς την περίοδο των γιορτών σε πολλά μέρη του κόσμου, οι υπάρχουσες δυσκολίες είναι πιθανό να επιμείνουν, προειδοποίησε.
Κριτική για τις διαφορετικές ταχύτητες εμβολιασμού
Η Nγκόζι Οκόνιο-Ιουέλα, απέδωσε στα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού τις διαφορετικές ταχύτητες ανάκαμψης που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών.
Οι πλούσιες χώρες που «έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού τους και έχουν δώσει ένα πολύ ισχυρό δημοσιονομικό κίνητρο δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται σε καλύτερο δρόμο ανάκαμψης από τις φτωχότερες χώρες που δεν διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο και που έχουν επίσης πολύ μικρή πρόσβαση στα εμβόλια», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ηγεσία απέτυχε να εξασφαλίσει μια πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε ζωές και όμως δεν μπορούμε να την διαθέσουμε εκεί που χρειάζεται».
Δεν ακυρώνονται έτσι απλά οι αλυσίδες εφοδιασμού
Ωστόσο, η επικεφαλής του ΠΟΕ φάνηκε να μη συμμερίζεται το μέγεθος της ανησυχίας ότι το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του παγκόσμιου εμπορίου που θα έβλαπτε την ανάπτυξη. «Όταν ακούτε τη ρητορική και των δύο χωρών, μπορεί να φαίνεται έτσι, όμως τα στοιχεία που έχουμε όσον αφορά το εμπόριο δεν συνιστούν κάτι τέτοιο».
Το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Κίνας είναι ισχυρό, είπε. «Οι στατιστικές για τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι πολύ ισχυρές (…) Δεν είναι τόσο εύκολο να ακυρώσει κανείς τις αλυσίδες εφοδιασμού, είναι πολύ περίπλοκες για πολλά προϊόντα», υπογράμμισε.
Πηγή: Οικονομικός ταχυδρόμος