Δυσκολεύει επιδημιολογικά η κατάσταση στην Κίνα, η οποία αποτέλεσε το αρχικό επίκεντρο του Covid-19 και έκτοτε ακολουθεί αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων.
Η Κίνα κάλεσε τις οικογένειες να στοκάρουν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι αξιωματούχοι αυστηροποιούν τους περιορισμούς για τον έλεγχο μικρής έξαρσης του κορωνοϊού.
Το Πεκίνο έχει αυστηροποιήσει τις ήδη σκληρές πολιτικές του, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στη χώρα παρά τα στοχευμένα lockdown. Οι αρχές ανέφεραν 54 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα τη Δευτέρα. Στην κινεζική πρωτεύουσα, οι αξιωματούχοι προτρέπουν όσους ταξιδεύουν ή φεύγουν για επαγγελματικούς λόγους να μην επιστρέφουν. Παράλληλα περιορίζουν τις αναχωρήσεις.
Ενώ το Πεκίνο είχε αναφέρει μόνο 31 νέα κρούσματα από τα μέσα Οκτωβρίου, οι αρχές έκλεισαν ορισμένους κινηματογράφους και άλλους χώρους διασκέδασης ενώ έθεσαν σε καραντίνα μεγάλες κατοικημένες περιοχές.
Το τελευταίο ξέσπασμα του Covid-19 στη χώρα επεκτάθηκε επίσης στη Σαγκάη, όπου οι αρχές έκλεισαν τη Disneyland.
Οι αυστηροί κανόνες της Κίνας βοήθησαν στην καταστολή των εξάρσεων του κορωνοϊού, οι οποίες είναι μικροσκοπικές συγκριτικά με τα διεθνή πρότυπα, και μείωσαν τον αριθμό των θανάτων από την πανδημία. Αλλά τα κυλιόμενα lockdown και οι περιορισμοί έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά από τη στιγμή που η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έκανε την παρουσία της στην Κίνα το καλοκαίρι.
Αν και έδωσε τη σύσταση για «στοκάρισμα» βασικών αγαθών, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν αιτιολογείσαι τη σύσταση με την αύξηση των κρουσμάτων ή την πιθανότητα επιβολής lockdown. Ωστόσο, προέτρεψε τις αρχές που είναι αρμόδιες για τις περιοχές υπό lockdown να δημοσιοποιήσουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με το πού και πώς θα μπορούσαν οι πολίτες να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη.
Οι τιμές των τροφίμων είναι ασταθείς στην Κίνα και παραδοσιακά αυξάνονται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Οι τιμές των λαχανικών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών.
Η Economic Daily, που ελέγχεται από την Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, προέτρεψε τους αναγνώστες της να μην ανησυχούν από τις συμβουλές του υπουργείου, υπενθύμισε, ωστόσο, ότι πολλά νοικοκυριά είχαν παγιδευτεί, χωρίς επαρκή προμήθειες ρυζιού και λαχανικών, όταν επιβλήθηκε lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας
naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT