Η πρώτη εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ στην Βαρυμπόμπη με συμμετοχή είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεσυνεδρίασης 98 τουλάχιστον εκπροσώπων επιχειρήσεων μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Συνάντηση για την πρωτοβουλία Varibopi Reset.
Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κίντζιος και ο Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Σταύρος Ζωγραφάκης παρευρέθηκαν, ως επίσημοι προσκεκλημένοι στην πρωτοβουλία με τίτλο «Varibopi Reset». Η πρώτη εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ στην Βαρυμπόμπη με συμμετοχή είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεσυνεδρίασης 98 τουλάχιστον εκπροσώπων επιχειρήσεων μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η συνάντηση αφορούσε στην ενημέρωση των συμμετεχόντων και στην αναγκαιότητα εξεύρεσης ιδιωτικών πόρων για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.
Ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέφερε στο χαιρετισμό του, ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτελεί τον εγγυητή αυτού του έργου. Το αποδεικνύουν άλλωστε τα ερευνητικά του προγράμματα και οι ακαδημαϊκές συνεργασίες του. Ανέφερε ότι, με γνώμονα την αναδάσωση, την ανάπλαση και την επαναφορά της περιοχής της Βαρυμπόμπης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα εκπονήσει μια ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη ανάπλασης της περιοχής. Στο περίπλοκο αυτό έργο, θα συνδράμουν για την υλοποίησή του πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΒΙΑΝΕΞ με τελικό στόχο να αποκατασταθεί η περιοχή της Βαρυμπόμπης και να πρασινίσει ξανά.
Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καθηγητής κ. Κίντζιος, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο του Πανεπιστημίου στα κρίσιμα θέματα, που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Τόνισε, ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας σε περιβαλλοντικά θέματα και διαθέτει την τεχνογνωσία και το επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να υλοποιήσει με συνέπεια και μεθοδικότητα μία άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση. Προσέθεσε, ότι η συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου να αποτελεί μέρος αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, που αποσκοπεί σε ένα κοινό όφελος για την κοινωνία, αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμητική πρόσκληση.
Στη συνέχεια, ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής κ. Σταύρος Ζωγραφάκης παρουσίασε τις βασικές πτυχές της μελέτης. Ανέφερε, ότι η ομάδα που θα συσταθεί, θα αποτελείται από Καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό όλων των τμημάτων του ιδρύματος και ιδιαίτερα μελών που τα γνωστικά τους αντικείμενα, συνδέονται στενά με τα παραπάνω θέματα. Οι σημαντικότερες δράσεις θα συνδέονται με την ανάπτυξη δράσεων παρακολούθησης και αποκατάστασης των καμένων δασικών οικοσυστημάτων, δημόσιων περιαστικών - αστικών περιοχών και πολιτισμικών χώρων στη ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και ο σχεδιασμός της δασικής διαχείρισης με στόχο την αντιπυρική προστασία. Βασικά αντικείμενα της μελέτης θα αφορούν: α) την οριοθέτηση και υπολογισμό των καμένων περιοχών των διαφορετικών χρήσεων γης, β) την παρακολούθηση των υδρογεωμορφολογικών δεδομένων των καμένων εκτάσεων, γ) την παρακολούθηση της εξέλιξης της φυσικής αναγέννησης των καμένων εκτάσεων, δ) τη συλλογή σπερμάτων και παραγωγή φυτευτικού υλικού, ε) τις δράσεις για το αστικό και περιαστικό πράσινο και στ) τη μελέτη προστασίας οικιστικών περιοχών από μελλοντικά πιθανά περιστατικά πυρκαγιών. Κλείνοντας ανέφερε ότι οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τις Ομάδες Εργασίας, που θα συσταθούν για την υλοποίηση αυτής την σημαντικής προσπάθειας.