Δεκάδες άγρια πτηνά θα βρουν και πάλι τον δρόμο της ελευθερίας, ύστερα από την επιτυχημένη κοινή επιχείρηση των δασικών και αστυνομικών Αρχών στην υπαίθρια αγορά του Σχιστού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.
Ενώ ταυτόχρονα εκφράστηκε η ισχυρή πολιτική βούληση για πάταξη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης και εμπορίας της άγριας ζωής.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν 256 καρδερίνες, 100 λούγαρα, 32 σκαρθάκια, 17 φανέτα, 6 φλώροι, 5 σιρλοτσίχλονα, τρεις ντουνιάδες, δύο γαλαζοπαπαδίτσες, δύο τουρλιά και μία βουνοπαπαδίτσα, τα οποία μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» στην Καλλιθέα για να εξεταστούν κτηνιατρικά, να τραφούν σωστά και να επανακάμψουν, ώστε να πάρουν σύντομα τον δρόμο της απελευθέρωσης στο φυσικό τους περιβάλλον.
Όσα πτηνά χρειάζονται περίθαλψη, θα παραμείνουν περαιτέρω στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου.
Ενώ, οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για να τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες από τον δασικό κώδικα ευθύνες.
Τον συντονισμό της επιχείρησης είχαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, με τη συνδρομή της Θηροφυλακής και των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς: «Τα είδη άγριας ζωής δεν προορίζονται να ζουν εγκλωβισμένα στα κλουβιά αλλά ελεύθερα στη φύση. Η παγίδευση και διακίνησή τους στις υπαίθριες αγορές ή μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι παράνομη δραστηριότητα, την οποία τα δύο υπουργεία έχουμε αποφασίσει να "τσακίσουμε", σε συνεργασία με τα δασαρχεία, τις κυνηγετικές οργανώσεις, τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους πολίτες».
Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια είναι γνωστή στις δημόσιες αρχές η παράνομη παγίδευση με κόλλες και ξόβεργες και στη συνέχεια παράνομη αγοραπωλησία των ειδών της άγριας πανίδας, κυρίως μικρών «ωδικών» πουλιών σε υπαίθριες αγορές ή μέσω του διαδικτύου.
Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν κάθε παράνομη δράση».
Στη δράση συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και δύο ομάδες ΔΙΑΣ, οκτώ δασικοί υπάλληλοι από το ΥΠΕΝ και το τοπικό δασαρχείο καθώς και εννέα θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.