«Κλιματική Αλλαγή & Ελληνικός Αγροδιατροφικός Τομέας».
H επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον αγροδιατροφικό τομέα και οι ευκαιρίες στη γεωργία ακριβείας στην καλλιέργεια του ρυζιού και στον κλάδο της αμπελουργίας ήταν οι άξονες των δύο εκδηλώσεων που έγιναν σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη από τουςIndustryDisruptorsGameChangers (IDGC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EIT Food.
Στην πρώτη εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Ελληνικός Αγροδιατροφικός Τομέας» η οποία διοργανώθηκε στη Λάρισα, διακεκριμένοι επιστήμονες του κλάδουανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους νέους αγρότες.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού λέγοντας πως στη Θεσσαλία πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα πόσιμου και ταυτόχρονα επιφανειακού νερού για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.
Ο ιδρυτής των IndustryDisruptors-GameChangers& διευθυντής του EITFoodHubGreece, κ. Μιχάλης Στάγκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το EIT Food παρέχει μια σειρά από ευκαιρίες και εργαλεία για την ενίσχυση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Βάζει στο προσκήνιο θέματα ψηφιακής ιχνηλασιμότητας, εναλλακτικές πρωτεΐνες, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις βιώσιμες καλλιέργειες και ιχθυοκαλλιέργειες και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που ενισχύουν την κυκλική οικονομία. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου μας ως EITFoodHUBGreece και η ανάδειξη των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Τοστοίχημαπου πρέπει να κερδίσουμε, όπως συμπλήρωσε ο κ. Στάγκος, είναι η διεκδίκηση της συμμετοχής περισσότερων ελληνικών εταιρειών, ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων στα προγράμματα που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί το EIT Food.
Το συμπέρασμα με το οποίο έκλεισε η εκδήλωση ήταν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές και ως εκ τούτου πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι πιέσεις που ασκούν οι φορείς για την ανάσχεσή της. «Χάνεται και ο πραγματικός πλούτος που είναι αυτός που παράγεται στη γη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Κολλάτος, συντονιστής της εκδήλωσης και Διευθυντής Ειδήσεων ThessaliaTV.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη οι κ.κ. Γιώργος Κυριάκης, Εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδος&Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, Φάνης Γέμτος, Ομότιμος Καθηγητής, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γκούμας, Γεωπόνος, τ. Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΚΕ, τ. Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Νομού Λάρισας, Γιώργος Βλόντζος, Αν. Καθηγητής, Δ/ντής Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας & Καταναλωτικής Συμπεριφοράς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας, Κώστας Γιαννακός, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος ΘεςΓη.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήτανη Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας και οι εταιρείες «MSCOMM» και «Spirito».
ΣτηΘεσσαλονίκη, όπου έλαβε χώρα η δεύτερη εκδήλωση με θέμα «Agriculture 4.0: NewGenerationofFarming», επιχειρηματίες και επιστήμονες των κλάδων της αμπελουργίας και της ορυζοκαλλιέργειας συμφώνησαν πως οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον απαραίτητος και χρήσιμος παράγοντας, ώστε το ελληνικό προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό, καθώς και ότι πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός χρήσης και αξιοποίησής τους.
Oκ. Γρηγόρης Χατζηκώστας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Foodscale Hub και συντονιστής των δυο συζητήσεων σημείωσε πως: «Η διοργάνωση ήταν μια ευκαιρία στο να αντιληφθούμε πως δυο σημαντικοί κλάδοι στην Βόρεια Ελλάδα είναι ψηφιοποιημένοι και πόσο επωφελούνται από αυτό το γεγονός. Ενθαρρυντική είναι η προσέλευση νέων ανθρώπων που είδαν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να τις εφαρμόσουν στη δουλειά τους.»
Στην εκδήλωση μίλησαν οιΔρ. Σπύρος Μουρελάτος CEO Οικοανάπτυξης ΑΕ,Μάχη Συμεωνίδου, CEO AgroApps, Μιχάλης Κολύβας, Αν. Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέφανος Κουνδουράς, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Τομέα Φυτοπροστασίας Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΕΒΕ, Βασίλης Ασχονίτης, Ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα,Παναγιώτης Γκούρας, ορυζοκαλλιεργητής, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Α. Αθανασίου.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη ήταν η ΔΕΘ Helexpo& οι εταιρίες «Foodscale Hub» και «MSCOMM».