Δυναμική παρουσία της Ελλάδας στην Δ.Ε. Anuga 2013

Η Διεθνής Έκθεση Anuga, το μεγαλύτερο παγκοσμίως εκθεσιακό γεγονός του κλάδου τροφίμων και ποτών, ολοκληρώθηκε χθες στο Εκθεσιακό Κέντρο Koelnmesse της Κολωνίας με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

 

Η ελληνική παρουσία υπήρξε ιδιαίτερα δυναμική, καθώς το λιτό και καλαίσθητο περίπτερο έκτασης 3.000 τ.μ., το οποίο διακοσμήθηκε με το brand name του κλάδου τροφίμων και ποτών “Taste like Greece”, φιλοξένησε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές αποστολές της έκθεσης. 180 και πλέον εκθέτες από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι 10 εμπορικών επιμελητηρίων και τεσσάρων περιφερειών (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κρήτης) που στήριξαν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην έκθεση, εξέθεσαν τον πλούτο της ελληνικής παραγωγής. 

Προϊόντα υψηλής ποιότητας και μοναδικής διατροφικής αξίας που παράγονται στη χώρα μας, όπως ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, ποτά, αρτοποιήματα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κονσερβοποιημένα φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένα ψάρια και ψαρικά κ.ά., αποτέλεσαν πόλο έλξης των επισκεπτών των Hall 10.2 – Fine food, Hall 10.1 – Dairy, Hall 2.2 – Bread and Bakery, Hall 4.2 – Frozen Food και Hall 8.1 – Drinks.

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η φετινή ελληνική παρουσία στην Δ.Ε. Anuga αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική παραγωγή, την ποιότητα και καινοτομία που διαθέτουν τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά και τις προσπάθειες των Ελλήνων εξαγωγέων να ενσωματώσουν τις σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ στα υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόντα της χώρας μας».

 

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Τσαυτάρης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κος Τσόκας, Υπουργοί της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Τατούλης, Αντιπεριφερειάρχες από την Κρήτη, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Δυτική Μακεδονία, ο Προέδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και Ευρωβουλευτής κος Χατζημαρκάκης και οι Επικεφαλής των Προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν το ελληνικό περίπτερο και να συνομιλήσουν με τους εκθέτες.

 

Παράλληλα, στο χώρο γευσιγνωσίας (degustation lounge) στο Hall 10.2 – I008, αναδείχτηκαν οι κουζίνες τεσσάρων περιφερειών της χώρας μας, μέσα από μενού με προϊόντα των Ελλήνων εκθετών  που επιμελήθηκε η ομάδα του Ομίλου Aldemar Hotels με επικεφαλής τον chef Ευάγγελο Αγάλου.

Στον ίδιο χώρο κατά την διάρκεια όλων των ημερών πραγματοποιήθηκε πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων για την ελληνική γαστρονομία και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με την SOPEXA, τον ΣΕΒΙΤΕΛ, τον Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε και ελληνικές περιφέρειες, ενώ παράλληλα οι εκθέτες του ελληνικού περιπτέρου είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν δείγματα των προϊόντων τους σε ειδικές προθήκες που πλαισίωναν το χώρο γευσιγνωσίας. 

 

Οι παράλληλες προωθητικές ενέργειες που είχε σχεδιάσει ο ΟΠΕ για την Ελληνική αποστολή, περιελάμβαναν τη διαφημιστική προβολή της ελληνικής συμμετοχής εντός του εκθεσιακού κέντρου, καταχωρήσεις στα έντυπα της διοργάνωσης, τη δημιουργία έξυπνου και λειτουργικού καταλόγου των Ελλήνων εκθετών και την δημοσίευση δελτίων τύπου στα αγγλικά και γερμανικά σε εφημερίδες και ιστοσελίδες του τοπικού τύπου.

 

Η αναβαθμισμένη και εντυπωσιακή ελληνική παρουσία έγινε αντικείμενο ενασχόλησης από τον ξένο τύπο και συγκέντρωσε εγκωμιαστικά σχόλια Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων.

 

Οι ξένοι αγοραστές χαρακτήρισαν την ελληνική συμμετοχή από τις καλύτερες της έκθεσης όχι μόνο χάριν του εντυπωσιακού όγκου της ελληνικής αποστολής, αλλά και από πλευράς αισθητικής του ελληνικού περιπτέρου.

   

Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί το εκτενές αφιέρωμα για την ελληνική παρουσία στην φετινή Anuga από τη σπουδαιότερη εφημερίδα του κλάδου τροφίμων και γαστρονομίας στη Γερμανία, Lebensmittel Zeitung:

 

Lebensmittelzeitung.net, 04.10.2013

Hellas kündigt mehr als 180 Aussteller an

 

Die griechische Exportförderungsorganisation HEPO in Athen lädt ein zum Besuch ihrer sich über 2.500 qm erstreckenden Gemeinschaftsstände, wo sich in diesem Jahr über 180 Firmen aus dem Nahrungsmittel- und Getränkesektor sowie zehn Handelskammern der einzelnen Regionen präsentieren werden. Ziel ist es, in Köln zu zeigen, dass Griechenlands Unternehmen aus den Fehlern der Vergangenheit gelernt haben und heute deutlich zielgerichteter und professioneller das Thema Export begreifen.

 

In jedem Fall geht es darum, die Vielfalt der griechischen Nahrungsmittelprodukte zu präsentieren, von deren außergewöhnlich gutem Geschmack sich die Besucher durch Verkostung ein eigenes Bild machen sollen.

 

Alkiviadis Kalabokis, CEO des HEPO Boards in Athen, ist überzeugt von den Stärken, welche die griechischen Aussteller zu neuen Handelspartnern für deutsche Unternehmen werden lassen könnten. Die Aussteller finden sich unter dem roten Punkt mit der Aufschrift "Taste like Greece" verteilt auf fünf Hallen: Es sind dies die 10.2 (Feinkost), 10.1 (Molkereiprodukte), 2.2 (Brot und Backwaren), 4.2 (Tiefkühlkost) und 8.1 (Getränke).

 

Zu den Highlights auf der Anuga zählen an den griechischen Ständen insbesondere preisgekrönte Olivenöle, Oliven, Wein, Back- und Süßwaren, aber auch Obst und Gemüse sowie Molkereiprodukte, namentlich AOP Feta und Joghurt, außerdem traditionelle Antipasti-Produkte, Fisch und Fischzubereitungen und mehr.

 

Gästen bietet HEPO die Gelegenheit, sich in Halle 10.2 in der großen griechischen Verkostungslounge von den dort vor den Augen der Messebesucher frisch zubereiteten kulinarischen Speisen und Getränken beeindrucken zu lassen. Eine der großen Stärken Griechenlands liege traditionell in der Gastfreundschaft, die immer mit kleinen gastronomischen Köstlichkeiten verbunden sei, heißt es in der Messe-Ankündigung der staatlich organisierten HEPO.

 

Ακόμη, οι δηλώσεις των κυρίων Πέτρου Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Γιώργου Χατζημαρκάκη, Προέδρου του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και Ευρωβουλευτή, στην Deutsche Welle:

 

Π. Τατούλης: Έμφαση στην ποιότητα και το design 

Αλλαγή νοοτροπίας διαπιστώνει και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που επισκέφθηκε την έκθεση και ο οποίος μίλησε στο μικρόφωνο της DW: «Πρώτον, (οι έλληνες παραγωγοί) έχουν διασφαλίσει την ποιότητα και βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων μας. Και δεύτερον, εκεί όπου υστερούσε πάντα η εξαγωγική προσπάθεια της χώρας μας, ήταν στο design της τυποποίησης και της μεταποίησης. Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος γιατί βλέπω ότι τα προϊόντα της Πελοποννήσου, οι μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν στο επίπεδο του ανταγωνισμού».

 

Γ. Χατζημαρκάκης: «Η ελληνική παρουσία έχει αλλάξει 100%» 

Σημαντικές διαφορές με το παρελθόν διαπιστώνει και ο πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης. Ο ίδιος επισκέπτεται τακτικά τη συγκεκριμένη έκθεση, έχοντας δουλέψει μάλιστα σε αυτή όσο ήταν ακόμη φοιτητής: «Από τότε έχει αλλάξει η εμφάνιση της ελληνικής παρουσίας 100 %. Το μάρκετινγκ είναι διαφορετικό, ένα ενιαίο μάρκετινγκ το οποίο λέγεται ‘Taste like Greece’, «Γεύση Ελλάδας», το οποίο μου αρέσει πολύ. Δένει την ελληνική παρουσία και την ανεβάζει σε ένα επίπεδο το οποίο μου θυμίζει Ιταλία, μου θυμίζει άλλες μεσογειακές χώρες οι οποίες είναι προχωρημένες λόγω της εμπειρίας που έχουν. Θα την προσπεράσουμε την Ιταλία με αυτή την προσπάθεια που βλέπω εδώ. Δεν έχω δει ποτέ τόσο κόσμο στα ελληνικά περίπτερα τα τελευταία χρόνια και μου κάνει εντύπωση. Φαίνεται ότι έχει ακουστεί ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή προς την ποιότητα στην Ελλάδα και για να πούμε και την αλήθεια, αυτή είναι η μόνη λύση». 
 

Τέλος, στη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Dr. Werner Hoyer που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5/10 ως μέρος των επίσημων εγκαινίων της έκθεσης, έγινε αναφορά στη σπουδαία επίσημη ελληνική παρουσία σε μία δύσκολη περίοδο για τον Ευρωπαϊκό Νότο:

 

„[…] Was sich hinter vielen Produkten aus Ihren Häusern verbirgt ist viel Tradition, sehr viel gekonntes Handwerk, aber auch sehr viel Hochtechnologie und Innovation. Hieran wird deutlich: wir werden als Europäer den globalen Wettbewerb nicht im Kampf um die preiswerteste Produktion gewinnen können. Aber in Punkto Qualität, Originalität und Vielfalt liegen unsere Stärken, sind wir anderen Voraus und werden dafür geschätzt.  In dieser Stärke liegt eine riesige Chance, nicht zuletzt auch für die von der Krise gebeutelten Staaten in Europa. Ich verschweige deshalb auch nicht, dass es mich besonders freut hier auf der ANUGA  von 6.777 Ausstellern über 1,000 aus Italien, 447 aus Spanien,  und  221 aus Griechenland zu sehen. […]“

 

Μέσα από τις στοχευμένες ενέργειες του Οργανισμού για την προσέλκυση σημαντικού αριθμού εμπορικών επισκεπτών και ενδιαφερόμενων αγοραστών και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, οι Έλληνες εκθέτες είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους, να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό επιχειρηματικών επαφών, να ανανεώσουν εμπορικές συμφωνίες και να προβούν σε σύναψη νέων συνεργασιών.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν εκπρόσωποι από τις εταιρείες Intercomm Foods S.A.

και Jannis S.A., αντίστοιχα, «Ο ΟΠΕ έκανε το καλύτερο δυνατό και βοήθησε σημαντικά τους Έλληνες εξαγωγείς να κάνουν την δουλειά τους, αισθανόμενοι ότι η χώρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό. Η συμμετοχή μας ήταν άριστη»… «Πραγματοποιήσαμε πλήθος επαφών χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση του ΟΠΕ που έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά και τα κατάφερε για λογαριασμό όλων μας».

  

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου μέσα από το Πρόγραμμα Δράσεων που υλοποιεί για το έτος 2013 και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει προετοιμάσει για το 2014, ενισχύει τη δραστηριότητα των Ελλήνων εξαγωγέων και προωθεί την παρουσία των ελληνικών προϊόντων όλων των κλάδων στην παγκόσμια αγορά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.hepo.gr.