Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, το κοινό των Διατροφολόγων-Διαιτολόγων είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί σε βάθος για τις μεθόδους με τις οποίες διασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της ιχθυοκαλλιέργειας.
Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), με στόχο την ανάδειξη των διατροφικών χαρακτηριστικώντων ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και της υψηλής θρεπτικής τους αξίας, συμμετείχε ως ασημένιος χορηγός στο διαδικτυακό 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας, που διοργανώθηκε στις 09-12 Δεκεμβρίου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η ΕΛΟΠΥ πραγματοποίησε Δορυφορικό Συμπόσιο με θέμα «Η συμβολή της διατροφής των ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στη θρεπτική τους αξία» με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, με πολυετή εμπειρία στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και πλούσιο ερευνητικό έργο.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, το κοινό των Διατροφολόγων-Διαιτολόγων είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί σε βάθος για τις μεθόδους με τις οποίες διασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της ιχθυοκαλλιέργειας, για την υψηλή διατροφική αξία των εκτρεφόμενων ψαριών και τις νέες τεχνολογίες επιμήκυνσης του χρόνου ζωής τους, καθώς και για τη σύνθεση των σύγχρονων ιχθυοτροφών και τη φυσιολογία θρέψης των ψαριών.
Αναλυτικά, εισηγητέςήτανοι: οΔρ. Ιωάννης Νέγκας, Διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.), η Δρ. Έλενα Μεντέ, Καθηγήτρια στο Τμήμα Κτηνιατρικής και στο Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η Δρ.Κωνσταντίνα Τζιά, Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Δρ. ΚρίτωνΓρηγοράκης, Διευθυντής Ερευνών – Ποιότητα ιχθύων, Επιστήμη Τροφίμων, στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών(Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.) και τοΕλληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και η Δρ. Φανή Τσιρώνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονίστρια του Συμποσίου ήταν η Κατερίνα Λύτρα, Senior Veterinarian& Aquaculture Specialist, Eπιστημονική Σύμβουλος & Συντονίστρια της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΛΟΠΥ.
Η ΕΛΟΠΥ, επίσημος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, στηρίζει σταθερά όλους τους θεσμούς και τις δράσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στην κοινωνική αποδοχή και καταξίωση του φρέσκου ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας.
Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥιδρύθηκε το 2016 με σκοπό τη δημιουργία μίας εθνικής ταυτότητας για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας και την εδραίωσή του στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ αποτελείται από 23 Μέλη, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής και εξάγουν τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου.
Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν την πιστοποίηση και συλλογική σήμανση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece είναι μια γευστική, ασφαλής και θρεπτική επιλογή. Μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.