Πατάτα – αφρικανική πανώλη των χοίρων στην ατζέντα Ρώσων – Ε.Ε.

ΜΟΣΧA. Με το θέμα των τροφίμων εξακολουθεί να παίζει σκληρό πόκερ η Ρώσικη Αρκούδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνομιλίες που είχαν στελέχη της ΕΕ με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, για τα φυτοϋγειονομικά και κτηνιατρικά μέτρα  αλλά κι αξιωματούχους του ΟΗΕ, παρουσία Λευκορώσων και Λιθουανών συζητήθηκε το ζήτημα για την ασφάλεια στην προμήθεια σπόρων πατάτας. Ειδικότερα η αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα της προστασίας των φυτών σε Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, που συναποτελούν την συγκεκριμένη τελωνειακή ένωση.
Η καραντίνα για την ευρωπαϊκή πατάτα συνεχίζεται εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρουσμάτων νηματώδους από τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το ζήτημα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Επί του παρόντος, ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στη Λευκορωσία , η οποία αριθμούσε 80.000 άτομα , ως αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν, μειώθηκε κατά 35 % . Ειδικότερα, επισημάνθηκε ο κίνδυνος της μετανάστευσης στο έδαφος του αγριόχοιρου της Λευκορωσίας από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής ενώ εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης της ΕΕ για τη δημιουργία στη Λευκορωσία εργαστηριακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τα ζώα.