Δεν αποφασίζει η γερμανική κυβέρνηση για την κατεύθυνση των ροών του φυσικού αερίου, αλλά οι εταιρίες πώλησης και οι υπεύθυνοι της αγοράς, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας 'Ανικα 'Αινχορν.
Το Βερολίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας, η οποία επέρριψε στο Βερολίνο μερίδιο της ευθύνης για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Στη Γερμανία, η αγορά φυσικού αερίου δεν ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά από τους εμπόρους και τους υπεύθυνους της αγοράς. Εδώ λοιπόν δεν αποφασίζει η Γερμανία, δηλαδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για την κατεύθυνση των ροών», τόνισε η κυρία 'Αινχοιρν και αρνήθηκε να σχολιάσει «μεμονωμένες δηλώσεις και δηλώσεις από την πλευρά της Ρωσίας» για το θέμα. Η εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν αναμένεται έλλειψη φυσικού αέριου και αξιολόγησε ως κατοχυρωμένη την ασφάλεια εφοδιασμού της αγοράς, ενώ σημείωσε ότι, «εξ όσων γνωρίζει η κυβέρνηση», η Ρωσία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες, «αλλά αρμόδιοι για την παραγγελία και το πώς διοχετεύεται το αέριο στην αγορά είναι οι έμποροι».
Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευθύνη για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αντί να ανακουφίζει την ευρωπαϊκή αγορά, μεταπωλεί ρωσικό αέριο στην Πολωνία και στην Ουκρανία. Ο Ρώσος Πρόεδρος απέρριψε ακόμη κατηγορηματικά τις υποθέσεις ότι η Μόσχα εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα της ενέργειας και διαβεβαίωσε ότι από τη ρωσική πλευρά τηρούνται όλες οι σχετικές συμφωνίες. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι η καθυστέρηση στη λειτουργία του Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και έχει ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο αλλά αναμένει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές του Βερολίνου και της ΕΕ, προκαλεί περαιτέρω προβλήματα και συμβάλλει στην άνοδο των τιμών. «Κόβουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε όσους διαφωνούν με τη λειτουργία του αγωγού και κυρίως στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης NDR, η ολοκλήρωση των διαδικασιών δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.