Αναδάσωση ή φυσική αναγέννηση;

Πότε μπορεί ένα δάσος που καταστράφηκε από φωτιά ή απ΄οποιοδήποτε άλλο λόγο να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του; Τι πρέπει να γίνει; Αναδάσωση ή φυσική αναγέννηση;
Το δίλημμα αυτό έθεσαν χθες ερευνητές κυρίως δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι που μετείχαν στο συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Κοινωφελών Έργων με τίτλο: «Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος και Τοπίου μετά από Φυσικές Καταστροφές ή άλλες Επεμβάσεις - Επίδειξη Καλών Πρακτικών.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός ότι η φυσική αναγέννηση είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος - εφόσον δεν υπάρξουν νέες πυρκαγιές - για ν΄αναγεννηθεί ένα καμένο δάσος, ανάλογα και με το είδος των δέντρων που το αποτελούν αλλά και το βάθος χρόνου στο οποίο έχει καεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης δασών σημειώνοντας ότι «πρέπει να εκλείψουν οι όροι που απομονώνουν το δάσος από την κοινωνική ζωή και το αποσυνδέουν από την αειφορία, γιατί έτσι μένουν αναξιοποίητες οι περισσότερες από τις δυνάμεις που έχει ο ελληνικός λαός για να προστατεύσει τη δασική του περιουσία. Ένα έρημο δάσος είναι ένα εκτεθειμμένο δάσος. Μια κοινωνία που η ζωή της είναι τελείως αποκομμένη από τον φυσικό της πλούτο είναι σαφώς πιο επηρρεπής στην άλογη χρήση του. Είμαι απολύτως πεισμένος ότι ειδικά αυτή την περίοδο, το μείζον είναι να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός».
 Όπως ανέφερε στόχος είναι «να εξασφαλιστεί απασχόληση κι εισόδημα εκεί που σήμερα έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και να ενισχύσει την προστατευτική ασπίδα του δάσους από τις παράνομες δραστηριότητες και την ανθρώπινη αμέλεια. Αναφέρομαι σε μια νέα πολιτική που οργανώνει τη μεγιστοποίηση του ρόλου του δάσους στην πραγματική ζωή των τοπικών κοινωνιών. Μια τέτοια "μεταρρύθμιση νοοτροπίας" είναι βέβαιο ότι μπορεί να πολλαπλασιάσει την απόδοση των επιμέρους πολιτικών και δράσεων. Για το ΥΠΕΚΑ, με την Ειδική Γραμματεία Δασών, αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για την πρόληψη και για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Αυτό είναι ο μεγάλος στόχος που φυσικά συνδέεται με το συνολικό σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα, επιτέλους εθνική πολιτική γης».
 Ωστόσο, μετά την τοποθέτησή του αυτή, στο περιθώριο του συνεδρίου ερευνητές εξέφρασαν φόβους για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της διαχείρισης δασών, σε ιδιωτικούς φορείς.