Στα 5 ευρώ το κιλό, από 7 που είχε φτάσει τις παραμονές των Χριστουγέννων, έπεσε η τιμή των αμνοεριφίων μετά την επιστροφή 3.000 ζώων από την Ιταλία.
Δώδεκα νταλίκες με αμνοερίφια επέστρεψαν από την Ιταλία παραμονές Χριστουγέννων και έφεραν κυριολεκτικά στην ελληνική αγορά τα... «πάνω κάτω», αφού στην καλύτερη στιγμή που υπήρχε για τον παραγωγό μία τιμή γύρω στα 7 ευρώ το κιλό στο αρνί και στα 8 ευρώ το κιλό στο κατσίκι, τα περίπου 3.000 αμνοερίφια «έπεσαν» στην αγορά και προκάλεσαν πλεονασματική κατάσταση, δημιουργώντας μείωση της τιμής παραγωγού, που πλέον έχει πέσει στα 5 ευρώ το κιλό και εξακολουθεί την πτωτική της πορεία, τόσο στο αρνί όσο και στο κατσίκι.
Κι όσο κι αν μπορεί κανείς να πει ότι αυτή η μείωση έρχεται να ωφελήσει τους καταναλωτές, εάν το δει μακροπρόθεσμα, μάλλον θα συμφωνήσει ότι όσο οι κτηνοτρόφοι δεν τα βγάζουν πέρα, αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την παραγωγή τους και μελλοντικά ο κόσμος δε θα βρίσκει εύκολα ούτε ντόπια ούτε ποιοτικά αμνοερίφια για να καλύψει τις ανάγκες του!
«Μέχρι πριν τα Χριστούγεννα οι εξελίξεις ήταν καλές. Δηλαδή, το αρνί πουλιόταν από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό. Και το κατσίκι “χτύπαγε” και τα 8 ευρώ το κιλό. Όμως, όπως λένε οι πληροφορίες μας, γύρισαν πίσω δώδεκα νταλίκες με αμνοερίφια, οι οποίες πήγαιναν στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, επειδή εκεί οι δικοί μας δεν τα βρήκανε με τους Ιταλούς, τα αμνοερίφια επέστρεψαν στην ελληνική αγορά. Και με το που “έπεσαν” αυτά στην αγορά, καταλαβαίνετε τι έγινε. Μιλάμε για περίπου 3.000 αμνοερίφια, που “έπεσαν” στην αγορά παραμονές των Χριστουγέννων. Είχε γίνει η τροφοδοσία στο μεταξύ της αγοράς και ήρθαν αυτά και προστέθηκαν στα αμνοερίφια που υπήρχαν. Έτσι, από τότε και μετά στην αγορά της Αθήνας οι κρεοπώλες πουλούσαν στα 7 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή. Πόσο, λοιπόν, τα είχαν αγοράσει για να τα πουλάνε 7 ευρώ, όταν τις προηγούμενες μέρες, από μας, οι χονδρέμποροι αγόραζαν σε τιμές από 6,5 μέχρι 7 ευρώ το κιλό; Με τέτοιες τιμές παραγωγού, για να πουληθεί σωστά το ζώο θα πρέπει να φτάσει στον καταναλωτή γύρω στα 9 με 10 ευρώ το κιλό», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, περιγράφοντάς το περιστατικό με τις νταλίκες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΕΚ.
Και μπορεί, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, τα 3.000 αμνοερίφια να μην είναι κάποιος ιδιαίτερα υψηλός αριθμός ζώων, αλλά «οι έμποροι μέχρι τη στιγμή που μπήκαν είχαν κάνει την προμήθειά τους, είχαν πληρώσει όσα τους χρειάζονταν για να καλύψουν την κατανάλωση και έτσι δημιουργήθηκε πλεόνασμα, που έριξε τις τιμές».
«Μειώνεται ο ζωικός πληθυσμός» - Ζητούν στήριξη από το κράτος οι κτηνοτρόφοι
Κι ενώ μέχρι να συμβεί αυτή η απότομη πτώση των τιμών παραγωγού στα ελληνικά αμνοερίφια, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πεβερέτο, οι περισσότεροι παραγωγοί πρόλαβαν και πήραν τις τιμές των 7 για τα αρνιά και 8 ευρώ για τα κατσίκια, εντούτοις η κατάσταση πλέον είναι τόσο δύσκολη, που δεν μπορεί ο παραγωγός να καλύψει τη μεγάλη «χασούρα» από την ξέφρενη πορεία των τιμών των ζωοτροφών.
«Οι περισσότεροι πρόλαβαν, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω του κόστους των ζωοτροφών. Αυτή τη στιγμή τα αρνιά πουλιούνται γύρω στα 5 ευρώ το κιλό ή άντε το πολύ στα 5,5 ευρώ το κιλό, και πιστεύω ότι στα ίδια επίπεδα, συν πλην μισό ευρώ, “παίζει” και η τιμή στο κατσίκι. Στο μεταξύ, τώρα τον χειμώνα το τριφύλλι έχει φτάσει στα 36 λεπτά το κιλό σε μας. Και στην Κρήτη να υπολογίζουμε ότι θα φτάνει κάπου στα 50 λεπτά το κιλό. Το καλαμπόκι, από 22 λεπτά το κιλό πέρυσι, φέτος έχει πάει στα 34 λεπτά στην Πελοπόννησο και σαφώς σε μεγαλύτερα επίπεδα στην Κρήτη και πάει λέγοντας».
Ο Παναγιώτης Πεβερέτος ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι είναι μονόδρομος η επιδότηση από την κυβέρνηση του κόστους των ζωοτροφών, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος στήριξης του κλάδου και επιβίωσης των κτηνοτρόφων. «Το να κερδίσεις ένα-δύο ευρώ ανά κιλό στο ζώο σε μια καλή τιμή για τον παραγωγό δεν είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει να επιβιώσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Στο μεταξύ, η κατάσταση είναι τραγική και στον τομέα των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο ΣΕΚ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γίνεται επανέλεγχος για να εξεταστούν όλες εκείνες οι περιπτώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που δεν έχουν πληρωθεί.
«Η κυβέρνηση λέει πως δεν έχουν πληρωθεί γύρω στους 5.000 παραγωγούς. Εμείς όμως θεωρούμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το νούμερο. Πάντως, λέει η κυβέρνηση ότι θα πάει και σε τρίτη πληρωμή. Είμαστε σε αναμονή και θα είμαστε σύντομα σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα», κατέληξε ο Παναγιώτης Πεβερέτος.
Πηγή: neakriti.gr