Νέα ΚΑΠ :ο νέος είναι ωραίος

Ποιοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι που θα θέσει η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ; Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά απ΄τον Ρουμάνο κοινοτικό επίτροπο Ντάτσιαν Τσιόλος και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Θανάση Τσαυτάρη, τον αναπληρωτή υπουργό Μ.Χαρακόπουλο και τους γενικούς γραμματείς Μόσχο Κορασίδη, Δημήτρη Μελά και Δημήτρη Ιατρίδη, με τη νέα ΚΑΠ (2014-20) ή όσα άφησαν να εννοηθούν, αναμένεται να συμβούν τα εξής:
            * Προίκα 19,7 δις ευρώ παίρνει η Ελλάδα με τη νέα ΚΑΠ 2014-20.
            * Καταργείται το καθεστώς των ιστορικών δικαιωμάτων, οπότε αυτομάτως αλλάζουν τα καθεστώτα ενίσχυσης. Ο παραγωγός επιδοτείται για να παράγει.
            * Καθώς οι κοινοτικές επιδοτήσεις μειώνονται για τη χώρα μας, το χειρότερο σενάριο για τους παραγωγούς είναι να χάσουν επιδότηση ως 30%, αφού γίνεται ταυτόχρονα αναδιανομή πόρων.
            * Ενισχύονται οι Κτηνοτρόφοι για την παραγωγή ζωοτροφών.
            * Κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει το σενάριο της περιφερειοποίησης με δυο διαφορετικές ζώνες βασικής επιδότησης, μια για καλλιέργειες δεύτερη για βοσκοτόπια.
            * Προωθούνται ελληνικές ποικιλίες, που έχουν τύχη και στην αγορά, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν και   στο πλαίσιο των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων.
            * Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πάνε κατά πάσα πιθανότητα σε προϊόντα μείζονος σημασίας είτε για λόγους εξωστρέφειας είτε για λόγους εσωτερικής επάρκειας.
            * Οι νέοι αγρότες 18-40 ετών ενισχύονται με ποσά ως και 70.000 ευρώ δηλαδή 2 ή 3 ή εως και 4 φορές παραπάνω από το ποσό που προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά όχι κι οι νεοεισερχόμενοι στη Γεωργία. Ωστόσο μέσω άλλων προγραμμάτων π.χ. Μπαλτατζής μπορούν να μπουν σε καθεστώτα ενίσχυσης ανάλογα με την καλλιέργεια ή εκτροφή.
            * Αναμένεται να προωθηθούν προϊόντα με ζήτηση στις ξένες αγορές (π.χ. ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, καπνός, βαμβάκι, φέτα κ.ά.).
            * Αυτές τις μέρες ενδεχομένως και αύριο ενεργοποιείται το αγροτικό ΕΤΕΑΝ, που αναμένεται να λύσει προβλήματα χρηματοδότησης στις αγροτικές επενδύσεις, που υπέφεραν από την έλλειψη ρευστότητας.