Παράπλευρη απώλεια.
Κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων έκαναν την εμφάνισή τους σε αγριόχοιρους στα βόρεια της Ιταλίας μέσα στον Ιανουάριο.
Για να καταστείλουν την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα για τους χοίρους, η κυβέρνηση εξέδωσε εντολή για εξάμηνη απαγόρευση δραστηριοτήτων από τη συλλογή μανιταριών έως το κυνήγι και την ορεινή ποδηλασία, προκειμένου να κρατηθούν μακριά οι πολίτες από τις περιοχές όπου περιφέρονται τα ζωντανά. Η εντολή αυτή σημαίνει ότι η συγκομιδή του εξαιρετικά σπανίου είδους μανιταριών, της τρούφας, βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η τρούφα αναπτύσσεται στις ρίζες δέντρων και αναζητείται σε απομακρυσμένες περιοχές στα δάση, ενώ η συλλογή της γίνεται με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων που την εντοπίζουν από τη χαρακτηριστική μυρωδιά της.
Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από τα υπουργεία Γεωργίας και Υγείας της Ιταλίας έχουν επιβληθεί σε ορισμένους δήμους και είναι πιθανό να επεκταθούν σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με τον Ντανιέλε Στροπιάνα, έμπορο στο Πιεμόντε. Ο Ιανουάριος σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου συγκομιδής για τη λευκή τρούφα, την πιο ακριβή ποικιλία που έφθασε να πωλείται έως και 6.000 ευρώ. Ωστόσο η απαγόρευση επηρεάζει τη συγκομιδή της μαύρης τρούφας που δεν είναι τόσο ακριβή και η οποία διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο.
«Ελπίζουμε ότι η απαγόρευση δεν θα προκαλέσει αύξηση των εισαγωγών τρούφας από το εξωτερικό και από χώρες παραγωγούς όπως η Σλοβενία, η Κροατία, η Ρουμανία και το Ιράν», συμπληρώνει.
Η περιοχή του Πιεμόντε της Ιταλίας, όπου βρέθηκε ο μολυσμένος αγριόχοιρος, φημίζεται για τις τρούφες και φιλοξενεί την ετήσια έκθεση στην Άλμπα για τους λάτρεις της υψηλής κουζίνας.
Η αγορά αυτού του σπάνιου είδους μανιταριού που χρησιμοποιείται ευρέως στην υψηλού επιπέδου μαγειρική, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας και το κλείσιμο των εστιατορίων και του τουρισμό. Μια αναστολή λειτουργίας η οποία εξασθένησε σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για τρόφιμα υψηλής ποιότητας.
Ο Στροπιάνα είχε εξασφαλίσει ειδική άδεια για την αναζήτηση τρούφας κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο η ζήτηση ήταν σχεδόν μηδαμινή.
Εντούτοις όμως, μπορεί η απαγόρευση να λειτουργήσει ευεργετικά για την συγκομιδή του επόμενου έτους.
«Οι τρούφες ξεκουράζονται για μια χρονιά και φυτρώνουν περισσότερες την επόμενη», όπως επισημαίνει ο Στροπιάνα. «Η εντατική συλλογή κάνει τις τρούφες πιο σπάνιες. Μια παύση θα ήταν κακή από οικονομικής άποψης, αλλά όχι για τον φυσικό κύκλο ανάπτυξης», καταλήγει.
Πηγή: moneyreview