Γεωργικά εφόδια, προϊόντα φυτοπροστασίας και λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 40% χωρίς να διαφαίνεται καμία τάση αποκλιμάκωσης τους.
Επιστολή από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό σχετικά με την «Αύξηση κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα - άμεσες λύσεις». Ακολουθεί η επιστολή:
Κε Υπουργέ,
Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας εκφράσουμε για μια ακόμα φορά την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
Στα προηγούμενα δυο χρόνια βιώνουμε ως παραγωγοί, στο μέγιστο τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, με συνέπεια πρωτίστως την πτώση της αγοραστικής δυνατότητας της κοινωνίας και τελικά την σημαντική απώλεια του εισοδήματος μας.
Επιπλέον, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου ταυτόχρονη αύξηση των εισροών, στο ΣΎΝΟΛΟ τους.
Γεωργικά εφόδια, προϊόντα φυτοπροστασίας και λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 40% χωρίς να διαφαίνεται καμία τάση αποκλιμάκωσης τους. Μάλιστα, το αντίθετο σενάριο φαίνεται να επικρατεί προς μεγάλη απογοήτευση των παραγωγών.
Σε όλα τα προηγούμενα προστέθηκε η τεράστια αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια, δίδοντας μας έτσι την χαριστική βολή. Μεγαλύτερη δε αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι η αύξηση αυτή επιβλήθηκε ΞΑΦΝΙΚΆ και ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΆ με σαφή εμπαιγμό στην παρουσίαση της, χαρακτηρίζοντας ως μέτρο προσωρινού χαρακτήρα, με αύξηση 100% στην ρήτρα αναπροσαρμογής και ακολουθείται από έκπτωση 30% επί της προστιθέμενης τιμής. Αυτά ΔΕΝ συνάδουν με σοβαρή αντιμετώπιση της Πολιτείας σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Κατά το προηγούμενο εξάμηνο υπήρξαν καλλιέργειες στην Ελλάδα (σιτάρι, βαμβάκι κ.α.) όπου πρόλαβαν και πήραν αυξημένη τιμή στα παραγόμενα προϊόντα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αυτή η υπεραξία καρπώθηκε από τους παραγωγούς. Είναι δεδομένο ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγαλύτερο ποσοστό στην επιπλέον τιμή απορροφήθηκε από τις μεγάλες αυξήσεις των εισροών. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έδωσε μια ουσιαστική ανάσα και ελπίδα να συνεχίσουν την ενασχόληση στους στο πρωτογενή τομέα.
Στην περίπτωση όμως των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κρήτη η εμπορική εικόνα των κηπευτικών προϊόντων απέχει κατά πολύ στο να γίνει έστω η ελάχιστη προσέγγιση αυτού του κόστους παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στους παραγωγούς, κάνοντας ήδη λόγο για οριστική εγκατάλειψη του επαγγέλματος για την επόμενη χρονιά.
Κύριε Υπουργέ από τα παραπάνω (που είναι μερικά μόνο ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες μας) σας καλούμε να προβείτε άμεσα σε ουσιαστικές κινήσεις ώστε η Πολιτεία και το σύνολο του Κυβερνητικού Συμβούλιου να αντιληφθεί την σπουδαιότητα και τον ρόλο του αγροτικού κλάδου για την πατρίδα μας.
Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις για όλα αυτά τα διαφορετικά αντικείμενα όπου καθημερινά αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Εκ του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γαϊτάνης Ιωάννης Βιαννιτάκης Μιχαήλ