Κακή χρονιά το 2021/22 για τις πιπεριές θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο

To «κρύο» και με χαμηλή ηλιοφάνεια ξεκίνημα της χρονιάς σε πολλές χώρες ήταν επιζήμιο για την παραγωγή πιπεριάς.

Την παγκόσμια επισκόπησή του για τις πιπεριές (χρωματιστές και πράσινες θερμοκηπίου, που είναι για γεμιστά, "bell peppers" στα αγγλικά) δημοσίευσε την Παρασκευή το Freshplaza.com.

To «κρύο» και με χαμηλή ηλιοφάνεια ξεκίνημα της χρονιάς σε πολλές χώρες ήταν επιζήμιο για την παραγωγή πιπεριάς. Στην Ολλανδία και το Βέλγιο, το υψηλό κόστος ενέργειας έχει οδηγήσει πολλούς καλλιεργητές να μην καταπολεμήσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθυστερώντας τη συγκομιδή τους κατά μερικές εβδομάδες. Στην Ισπανία, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες τον Νοέμβριο είχαν ως συνέπεια την πτώση της παραγωγής για τον Δεκέμβριο, ενώ στο Ισραήλ οι προοπτικές είναι πιο θετικές παρά την καθυστέρηση, καθώς η παραγωγή πιθανότατα θα ανακάμψει καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

Ολλανδία & Βέλγιο: Ο σκοτεινός καιρός και η ενεργειακή κρίση καθυστερούν τη συγκομιδή της πιπεριάς

Η παραγωγή στην Ολλανδία και το Βέλγιο έχει επιβραδυνθεί, τόσο λόγω της καθυστερημένης φύτευσης όσο και λόγω του καιρού. Η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η βασική αιτία. Επιπλέον, ο Ιανουάριος απειλεί να είναι ένας ιστορικά «σκοτεινός» μήνας. Αυτό βάζει επίσης φρένο στην καλλιέργεια. Ως εκ τούτου, οι καλλιεργητές αναφέρουν καθυστερημένη συγκομιδή αρκετών εβδομάδων. Η προσδοκία είναι ότι η γλυκιά πιπεριά θερμοκηπίου θα είναι σε έλλειψη αυτή την άνοιξη στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά ένας δύσκολος μήνας όσον αφορά τη διαθεσιμότητα πιπεριών, αλλά λόγω αυτών των συνθηκών, θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερος φέτος. Η αγορά θα παρακολουθεί στενά την Ισπανία. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από τα νότια αρχίζουν να μειώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως συχνά συμβαίνει και με την ποιότητα. Οι σημειώσεις δίπλα σε αραιά αποθηκευμένα ράφια στα σούπερ μάρκετ με μήνυμα για προβλήματα ποιότητας είναι ένα ετήσιο φαινόμενο.

Μέχρι στιγμής, η ποιότητα της προμήθειας από την Ισπανία ήταν καλή, χάρη σε έναν σταθερό κρύο, αλλά κυρίως ξηρό χειμώνα. Η έλλειψη βροχής έχει αποτρέψει προβλήματα ποιότητας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η φθίνουσα ποιότητα και η προσφορά από την Ισπανία που την κάνουν μια τεταμένη σεζόν φέτος.

Γερμανία: Υψηλές τιμές για τα ισπανικά προϊόντα στη γερμανική αγορά

Οι ισπανικές πιπεριές κυριάρχησαν στην αγορά, ενώ η τουρκική και η μαροκινή παραγωγή συμπλήρωσαν την προσφορά. Η ζήτηση θα μπορούσε να ικανοποιηθεί χωρίς προβλήματα χάρη στην αυξημένη διαθεσιμότητα. Συνολικά, οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες από πέρυσι.

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, ορισμένοι Ισπανοί παραγωγοί σταμάτησαν να κόβουν κίτρινες πιπεριές λόγω των χαμηλών τιμών αυτής της ποικιλίας. Ως αποτέλεσμα, το προϊόν έχει χάσει την ποιότητα και τη δυνατότητα αποθήκευσης. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγείς κάνουν λόγο για κανονικές προμήθειες όσον αφορά την τρέχουσα ζήτηση.

Ισπανία: Αναμένεται χαμηλότερη παραγωγή λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών, έλλειψη κόκκινης και πράσινης πιπεριάς

Η εποχή της πιπεριάς βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλμερία με μια κάπως ήσυχη ζήτηση, κάτι που είναι φυσιολογικό για αυτήν την εποχή του χρόνου. Ωστόσο, οι όγκοι ενδέχεται να μειωθούν περισσότερο από το συνηθισμένο από τον Φεβρουάριο και μετά. Ήδη κάποιοι καλλιεργητές ξεριζώνουν τις πράσινες πιπεριές για να φυτέψουν τα καρπούζια που θα τρυγήσουν τον Απρίλιο.

«Οι όγκοι πιπεριάς στην Αλμερία είναι λίγο πολύ φυσιολογικοί για αυτήν την εποχή του χρόνου, αν και γενικά, οι αποδόσεις μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν ήταν χαμηλότερες», λέει ένας καλλιεργητής και εξαγωγέας με έδρα το El Ejido, μια από τις πιο σημαντικές περιοχές παραγωγής πιπεριάς στην Αλμερία. «Μιλάμε για κατά μέσο όρο περίπου 1,5 κιλό λιγότερο ανά τετραγωνικό μέτρο σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, παρά το γεγονός ότι η έκταση έχει επεκταθεί φέτος, αν και οι τιμές ήταν επίσης κάπως καλύτερες», λέει. Η περίοδος αιχμής της συγκομιδής, που διαρκεί το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και τέλους Ιανουαρίου, πλησιάζει τώρα στο τέλος της, αν και προβλέπεται ότι η παραγωγή θα μειωθεί περισσότερο από το συνηθισμένο τον Φεβρουάριο, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών τον Νοέμβριο. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ήδη με την κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά που η ωρίμανσή τους προηγείται πάντα από την κόκκινη. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έλλειψη παραγωγής και οι τιμές ανεβαίνουν (τις τελευταίες 3 μέρες η τιμή στις δημοπρασίες έχει ανέβει σχεδόν κατά 50 λεπτά) ειδικά για τα μεγέθη G, τα οποία συνήθως συσκευάζονται σε πακέτο ροής σε μορφή τριχρωμίας.

Οι τιμές των κοντών κόκκινων και πράσινων πιπεριών παραμένουν παρόμοιες, αν και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά πράσινων πιπεριών, εν μέρει λόγω της συγκομιδής περισσότερων για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη φύτευση ανοιξιάτικων καλλιεργειών, όπως το καρπούζι. Σε περίπου 2 έως 3 εβδομάδες θα υπάρχει πιθανότατα έλλειψη κόκκινων και πράσινων πιπεριών, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την κίτρινη και την πορτοκαλί. Επίσης, οι τιμές των ειδικών πιπεριών, όπως το Sweet Palermo, είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερες από το συνηθισμένο, αν και αναμένεται να ανέβουν από τον Φεβρουάριο. «Θα ολοκληρώσουμε τη σεζόν γύρω στον Απρίλιο με μια μικρή προσφορά», λέει ο καλλιεργητής.

Ιταλία

Στην Ιταλία, σε διάφορες περιόδους του χρόνου, υπάρχουν κόκκινες και κίτρινες πιπεριές από την Ισπανία σε μεγάλη διανομή περισσότερο από τις ιταλικές. Η μεγάλη διανομή προτιμά τις ισπανικές πιπεριές καθώς οι ολλανδικές είναι πολύ ακριβές, ενώ οι ιταλικές κόκκινες και κίτρινες πολύ συχνά δεν είναι αρκετά ομοιόμορφες σε χρώμα και μέγεθος. Ένας μεγάλος αγοραστής λιανικού εμπορίου βεβαιώνει ότι υπάρχει ανάγκη για συνέχεια όσον αφορά τους ημερήσιους όγκους.

Οι ιταλικές παραγωγές μπορούν να εγγυηθούν μεγάλους όγκους μόνο αυτή την εποχή, οπότε η επιλογή πέφτει αναγκαστικά στο ισπανικό ξένο προϊόν, το οποίο συχνά έχει τιμές χαμηλότερες από το ιταλικό. Άρα, το θέμα της τιμής, σε συνδυασμό με την ποιότητα του προϊόντος, προκαλεί την επιλογή των καταναλωτών. Από ιταλικής σκοπιάς, αυτό το χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί.

Ένας χονδρέμπορος από την Καλαβρία λέει: «Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε κίτρινες, κόκκινες και πράσινες πιπεριές ιταλικής προέλευσης. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σημειώθηκε απότομη αύξηση των τιμών: είμαστε περίπου 1,80-2,00 ευρώ σε κόστος παραγωγού. Γενικά, υπάρχει μια μεγάλη ζήτηση για το προϊόν».

Στην επαρχία της Καζέρτα, η εκστρατεία πιπεριάς θερμοκηπίου θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Ένας χειριστής που εμπορεύεται πιπεριές σε μεγάλες ποσότητες για περισσότερα από 30 χρόνια λέει: «Η περασμένη σεζόν δεν ήταν ευνοϊκή, η κατανάλωση μειώθηκε και, ως αποτέλεσμα, οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές. Οι προοπτικές για την επόμενη σεζόν δεν είναι καλές. Υπήρξε γενική αύξηση του κόστους παραγωγής, ενέργειας, φυσικού αερίου κ.λπ., πολλοί καλλιεργητές έχουν βαρεθεί να φυτεύουν ένα προϊόν που δεν προσφέρει καμία αμοιβή. Άρα είμαστε αβέβαιοι για τους όγκους που θα έχουμε διαθέσιμους».

Στην Καμπανία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή παραγωγή πιπεριών. Οι μεταμοσχεύσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο στα βόρεια της Καζέρτα, μια παραδοσιακή περιοχή παραγωγής πιπεριών. Σχετικά με αυτή την καμπάνια, προβλέπεται αύξηση της παραγωγής της τάξης του 10%. Αυτή τη στιγμή το προϊόν έρχεται από τη Σικελία.

Η συχνότητα αγορών στην Ιταλία είναι εξαιρετική, με πάνω από 7 αγορές το χρόνο κατά μέσο όρο, συνεχώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μέση δαπάνη ανά οικογένεια και ανέρχεται σε πάνω από 15 ευρώ ετησίως.

Η ισραηλινή αγορά πιπεριάς παρεμποδίζεται από προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, παρά την υψηλή απόδοση

Η αγορά της πιπεριάς φέτος έχει πολλές προκλήσεις στο Ισραήλ, όπως πάντα, αλλά φαίνεται να υπάρχει μια καλή ποιοτική σεζόν με καλούς όγκους. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ορισμένα υλικοτεχνικά προβλήματα, όπως καθυστερήσεις πλοίων, χαμηλή διαθεσιμότητα εναέριου χώρου λόγω του Covid και αυξήσεις τιμών, καθώς και πολύ χαμηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες για τους Ισραηλινούς καλλιεργητές που εξάγουν. Οι ισραηλινές πιπεριές εξάγονται κυρίως στη Ρωσία αυτές τις μέρες, καθώς και κάποιες μικρότερες ποσότητες που εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ανατολική Ευρώπη και νωρίτερα στη σεζόν στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η απόδοση φαίνεται να είναι υψηλή αυτή τη σεζόν. Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες επικράτησαν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή της Αράβα, γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία και έτσι οι ποσότητες είναι πλέον πολύ χαμηλές, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πιπεριές έτοιμες για συλλογή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η ροή αναμένεται να επανέλθει και οι εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το τέλος της σεζόν, που συνήθως είναι τέλος Απριλίου.

Βόρεια Αμερική: Η παραγωγή πιπεριών και μίνι πιπεριών από το Μεξικό αυξάνεται

Η παραγωγή πιπεριού από τη Σιναλόα του Μεξικού ξεκίνησε εγκαίρως αυτή τη σεζόν. «Πέρυσι ξεκινήσαμε αργότερα με όλες τις πιπεριές», λέει ένας καλλιεργητής-αποστολέας. «Φέτος ξεκινήσαμε τις πιπεριές στις 10 Δεκεμβρίου και τις μίνι πιπεριές στις 15 Δεκεμβρίου».

Ο Ιανουάριος είναι γενικά ο μήνας όπου αυξάνεται η παραγωγή πιπεριού. «Τα πράγματα φαίνονται καλά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και συνήθως όταν έχουμε έναν δυνατό Ιανουάριο, αυτό επιτρέπει έναν ισχυρότερο Φεβρουάριο και Μάρτιο επίσης», λέει ο καλλιεργητής-εξαγωγέας.

Οι όγκοι είναι περίπου ίδιοι με πέρυσι για τις πιπεριές και ο παραγωγός-εξαγωγέας βλέπει λίγο περισσότερο όγκο στις μίνι πιπεριές.

Εν τω μεταξύ, ενώ η ζήτηση είναι καλή για τις πιπεριές - αν και η ζήτηση υπηρεσιών τροφίμων έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια - οι ναύλοι είναι προκλητικά υψηλοί. «Ειδικά για εξαγωγές προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Οι τιμές έχουν ξεπεράσει την οροφή σχεδόν από τον Νοέμβριο. Μάλλον έχουν αυξηθεί κατά 30-40 τοις εκατό», λέει ο καλλιεργητής-εξαγωγέας.

Εν τω μεταξύ στη Φλόριντα, η παραγωγή πιπεριάς είναι λίγο χαμηλότερη από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Μέρος αυτού οφείλεται στη φθορά της γεωργικής γης, αλλά οφείλεται επίσης στον ανταγωνισμό από τους Μεξικανούς καλλιεργητές», λέει ένας έμπορος.

Ταυτόχρονα, το κόστος είναι επίσης υψηλό για την παραγωγή. Μαζί με την παραγωγή της Φλόριντα και του Μεξικού, οι πιπεριές έρχονται επίσης από την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Στον Καναδά η παραγωγή θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου.

Πηγή: agro24