Denormandie: Χρειαζόμασταν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σώσουμε τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος

Ο υπουργός Julien Denormandie ανακοίνωσε, αυτή τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, σχέδιο έκτακτης ανάγκης 270 εκατομμυρίων ευρώ. Καθώς και τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην εφαρμογή του νόμου Égalim2

Η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τις ταμειακές ροές των χοιροτρόφων , αποδυναμωμένοι από τη διπλή επίδραση της αύξησης του κόστους και της πτώσης των τιμών.

Συνέντευξη με τον Υπουργό Γεωργίας, Julien Denormandie .

Υπήρχε ανάγκη για σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον τομέα του χοιρινού κρέατος;

Περνάει μια κρίση πρωτοφανούς μεγέθους. Είναι ακόμη και η πιο βίαιη κρίση που έχει συναντήσει αυτός ο τομέας εδώ και χρόνια. Γιατί οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος τους, με τρόφιμα, ενέργεια. Και, ταυτόχρονα, σε εύθραυστες και χαμηλές τιμές. Λόγω ευρωπαϊκής υπερπαραγωγής: με την πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα, αυτή η υπερπαραγωγή μεταφέρεται στην Ευρώπη. Ναι, χρειαζόταν αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και η κινητοποίηση όλων. Η κατάσταση είναι τραγική για πολλούς. Σκέφτομαι ιδιαίτερα τους νέους που μόλις εγκαταστάθηκαν και έκαναν μεγάλες επενδύσεις. Αυτή τη Δευτέρα λοιπόν συγκέντρωσα στο υπουργείο όλους τους παράγοντες του κλάδου, από την ανάντη έως την κατάντη, από τους παραγωγούς, τους βιομήχανους και τη μαζική διανομή.

Τι είναι αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης;

Πρώτον, 270 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Θα ξεκλειδωθούν σε τρία στάδια. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, 75 εκατομμύρια πληρώθηκαν το συντομότερο δυνατό, τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, στους πιο εύθραυστους παραγωγούς, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει το επάγγελμα. Δεύτερον, 175 εκατ. ευρώ, πάλι σε μετρητά, που θα καταβληθούν στους παραγωγούς, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ακόμη το επάγγελμα: η ενίσχυση αυτή θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τέλος, 20 εκατ. ευρώ, μέσω απαλλαγών από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ζητούσαν επίσης πρόσβαση σε δάνεια με κρατική εγγύηση (PGE);

Παράλληλα με αυτό το πρώτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης των 270 εκατομμυρίων ευρώ, θα ανοίξουμε ουσιαστικά την πρόσβαση σε PGE . Παρόντες στη συνάντηση ήταν τράπεζες και τραπεζικά δίκτυα. Επιπλέον, το τελευταίο μέρος αυτού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, πρόκειται να λάβουμε μέτρα για τη μείωση της υπερπαραγωγής στην Ευρώπη. Αφενός με μέτρα αποθήκευσης. Από την άλλη με την πτώση της παραγωγής. Θα αγωνιστούμε με μεγάλη σταθερότητα σε αυτό το ευρωπαϊκό έδαφος. Τέλος, το κράτος θα αναλάβει, με τον κλάδο, να προωθήσει την παραγωγή γαλλικού χοιρινού κρέατος. θα έρθουμε να αφθονούμε αυτή την προώθηση.

Εν μέσω εμπορικών διαπραγματεύσεων, ο νόμος Égalim2 προστατεύει καλά τους παραγωγούς;

Άσκησα πολύ ισχυρή πίεση σε όλους εκείνους που δεν θα σεβαστούν το νόμο. Αυτός ο νόμος ήταν απαραίτητος, λειτουργεί καλά. Υπενθυμίζω ότι οι βουλευτές ψήφισαν αυτόν τον νόμο . Το επιθυμούσαν όλοι οι παίκτες: παραγωγοί, μεσάζοντες, βιομήχανοι και μεταποιητές, μαζική διανομή. Δυστυχώς, φαίνεται να εμφανίζονται κάποιες απαράδεκτες συμπεριφορές. Θα ερευνηθούν και μετά θα τιμωρηθούν. Επιμένω: ο νόμος Égalim2 θα τηρηθεί σχολαστικά. Είτε για προσφορές, τιμές, αλλά και για την προέλευση. Το μήνυμά μου είναι πολύ σαφές: μηδενική ανοχή σε όσους δεν σέβονται το νόμο. Από την 1η Ιανουαρίου, το τμήμα μου έχει ήδη ανοίξει περισσότερες από 250 έρευνες. Το 2022 θα γίνουν τέσσερις φορές περισσότερες έρευνες από πέρυσι.

Δεν είναι μόνο το χοιρινό που πάει άσχημα: τα αυγά, το γάλα, τα βιολογικά τρόφιμα υπόκεινται στο ίδιο αποτέλεσμα ψαλιδιού...

Είστε υπέρ της επιστροφής των νεονικοτινοειδών που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας;
Όλα αυτά τα ακολουθούμε. Όμως οι εκτιμήσεις που αποστέλλονται στο υπουργείο, από τα τραπεζικά δίκτυα, δείχνουν ότι το 30% των χοιροτρόφων απειλείται άμεσα από το μέγεθος αυτής της κρίσης. Εξ ου και η προτεραιότητα που δίνεται σε αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλοι οι άλλοι γεωργικοί τομείς που επηρεάζονται παρακολουθούνται πολύ στενά, αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική από τον ένα τομέα στον άλλο, ακόμη και από τον έναν τομέα στον άλλο . Και το όφελος της πλήρους συμμόρφωσης με τον νόμο Égalim2 θα ισχύει και για αυτούς.

πηγη