Η ενεργειακή κρίση προκαλεί τεράστιες ελλείψεις και αυξήσεις τιμών στην αγορά λιπασμάτων της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι αγρότες θα αναγκαστούν να μεταθέσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, λόγω των υψηλών τιμών των λιπασμάτων που αλυσιδωτά θα επηρεάσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι γεωργοί καλλιεργιών όπως σίτος και καλαμπόκι δεν έχουν βιώσει στο παρελθόν τέτοια κρίση στην αγορά λιπάσματος η οποία οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, τη μείωση των εξαγωγών και τις εμπορικές κυρώσεις.
Η Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης αυτής λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων, με τις τιμές τους να βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με στοιχεία της VTB Capital, η Γηραιά Ήπειρος ενδέχεται να βιώσει έλλειψη αζωτούχου λιπάσματος της τάξης του 9% το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά 7 εκατομμύρια τόνους. Αρκετοί είναι οι αγρότες οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αγοράσουν τα αναγκαία λιπάσματα, ή περιμένουν μια καλύτερη τιμή.
Στην Ουγγαρία, η χρήση αζωτούχου λιπάσματος αναμένεται να μειωθεί κατά 30%-40% τη φετινή σεζόν, μειώνοντας την απόδοση των καλλιεργειών σύμφωνα με τον αγροτικό αναλυτή Gyorgy Rasko. Σημειωτέον πως το αζωτούχο λίπασμα αποτελεί κύριο συστατικό της ευρωπαϊκής γεωργίας. H χρήση του στις καλλιέργειες ξεκινά το Φεβρουάριο και η παραγωγή του βασίζεται στην καύση φυσικού αερίου.
Επιπλέον ανησυχία προκαλούν και οι γεωπολιτικές εντάσεις, με τον περιορισμό των εξαγωγών τόσο από τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ οι εμπορικές κυρώσεις ενάντια στη Λευκορωσία σηματοδοτούν έλλειψη ποτάσσας.
Μειωμένη απόδοση
Οι αγρότες της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν ήδη εξασφαλίσει το 70% των αναγκών τους από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με την Αgritel. Η κάλυψη των αναγκών χωρών όπως η Ουκρανία και η Ρουμανία, όμως, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα.
Η χρήση λιγότερου λιπάσματος αυξάνει το ρίσκο στις καλλιέργειες. Μείωση χρήσης λιπάσματος κατά 15% ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης της καλλιέργειας κατά 5%, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και την πρωτεϊνική σύσταση του σίτου.
Οι αποδόσεις διαφορετικών καλλιεργειών ενδέχεται να μειωθούν μέχρι και 50%, σύμφωνα με τον Zoltan Bige, στέλεχος της ουγγρικής Nitrogenmuvek. H πολωνική Grupa Azoty SA από την πλευρά της ανέφερε πως τα ρίσκα συμπεριλαμβάνουν τη «συμφόρηση» και τις καθυστερήσεις των παραγγελιών της τελευταίας στιγμής.
Η μείωση της απόδοσης αυτή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά την έλλειψη τροφίμων. Οι τιμές, σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται ήδη κοντά σε υψηλά ρεκόρ και αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στα βασικά αγαθών.
Πηγή: Bloomberg / newmoney.gr