Ανάλυση για τις αιτίες που εκτοξεύουν τις τιμές.
Οι παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων καθορίζονται από την αγορά και καθορίζονται από την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που υποστηρίζεται από το κόστος παραγωγής. Οι τιμές ποικίλλουν επίσης ανάλογα με την αγροτική εποχικότητα και το χρονοδιάγραμμα αγορών λιπασμάτων σε ένα έτος. Οι τιμές των λιπασμάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλές το 2021. Ενώ ορισμένες τιμές λιπασμάτων αρχίζουν να πέφτουν, οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι. Γιατί λοιπόν; Υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι:
#1: Ισχυρή ζήτηση λιπασμάτων
Η ζήτηση λιπασμάτων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Αυτό οφείλεται στην έντονη έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια και στην κρατική υποστήριξη στον γεωργικό τομέα. Καθοδηγείται επίσης από τις ισχυρές τιμές των καλλιεργειών παγκοσμίως, οι οποίες έχουν αυξήσει το κίνητρο για φύτευση επιπλέον στρεμμάτων και αύξηση της χρήσης λιπασμάτων για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.
#2: Διακοπές ανεφοδιασμού
Η παραγωγή λιπασμάτων έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά διαταραχών το 2021 – με πολλά εργοστάσια να κλείνουν αναπόφευκτα λόγω ορισμένων παραγόντων από καιρικά φαινόμενα έως υψηλά κόστη εισροών. Αυτό εμπόδισε τους παραγωγούς λιπασμάτων να διατηρήσουν τα επίπεδα προσφοράς που απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης της αγοράς. Ως αποτέλεσμα, η διαθεσιμότητα λιπασμάτων έχει πέσει κάτω από τις παγκόσμιες απαιτήσεις.
#3: Υψηλές τιμές πρώτων υλών
Οι διαδικασίες παραγωγής πολλών βασικών λιπασμάτων είναι ενεργοβόρες ή ενεργοβόρες. Στη βιομηχανία αζώτου, οι ενεργειακές πρώτες ύλες αντιπροσωπεύουν το ~70-80% του συνολικού κόστους παραγωγής για την παραγωγή αμμωνίας. Ο τομέας των φωσφορικών αλάτων είναι επίσης εκτεθειμένος καθώς χρησιμοποιεί αμμωνία και θείο (υποπροϊόν της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου) ως πρώτες ύλες. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν το 2021 ως απάντηση στη στενή δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό έχει αυξήσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος πολλών παραγωγών λιπασμάτων σε όλο τον κόσμο.
#4: Εσωτερικές πολιτικές
Ως απάντηση στη μειωμένη διαθεσιμότητα λιπασμάτων το 2021, αρκετές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές για την προστασία της εγχώριας προσφοράς λιπασμάτων. Η προμήθεια λιπασμάτων θεωρείται συχνά ζήτημα εθνικής σημασίας, δεδομένου του αντίκτυπού της στις αποδόσεις των καλλιεργειών και στη συνέχεια στην προσφορά τροφίμων. Αυτές οι πολιτικές έχουν μειώσει ή περιορίσει το δυναμικό εξαγωγής λιπασμάτων σε μεγάλους προμηθευτές στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου. Αυτό έχει σφίξει περαιτέρω την παγκόσμια αγορά λιπασμάτων.
#5: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Η αγορά λιπασμάτων έχει επηρεαστεί από γεωπολιτικές αναταραχές το 2021. Η πιο σημαντική είναι η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η Λευκορωσία προμηθεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ποτάσας και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας. Η πιθανή αφαίρεση της προσφοράς ποτάσας από τη Λευκορωσία έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στην αγορά δεδομένης της συμβολής της χώρας στην παγκόσμια προσφορά. >/p>
Τα μέλη της IFA εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν στην κάλυψη της ζήτησης με βιώσιμο τρόπο αυξάνοντας τις παραγωγικές τους ικανότητες λιπασμάτων, λύνοντας ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και επενδύοντας σε έργα που βελτιώνουν την πρόσβαση στα λιπάσματα στις αναπτυσσόμενες χώρες.