Η αύξηση αυτή εξηγείται σε σημαντικό βαθμό, αλλά όχι πλήρως, από την αύξηση του κόστους εισροών, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 14,3% σε ετήσια βάση
Mε διψήφια ποσοστά αυξάνονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό που ροκανίζει το εισόδημα των καταναλωτών και δημιουργεί προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης των τιμών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αυξήθηκε 16,5% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, αν και σε σύγκριση με τον Νοέμβριο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (-0,1%).
Η αύξηση αυτή εξηγείται σε σημαντικό βαθμό, αλλά όχι πλήρως, από την αύξηση του κόστους εισροών - όπως των ζωοτροφών, των λιπασμάτων κ.α. – καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 14,3% σε ετήσια βάση.
Διψήφια αύξηση των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2021
Η διαφορά μεταξύ των τιμών πώλησης και του κόστους παραγωγής ήταν ακόμη μεγαλύτερη στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με εξαίρεση τον Νοέμβριο. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξάνονταν με διψήφιο ποσοστό στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ το κόστος αυξάνονταν με μονοψήφιο. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο οι τιμές αυξήθηκαν 14,3% ενώ το κόστος είχε αυξηθεί 6,7%.
Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν στα δημητριακά (33%), το ελαιόλαδο (25%), οι πατάτες και σπόροι (20,3%), τα φρούτα (11,5%), τα κρέατα (10,2%) και τα λαχανικά (9,8%).
Από την άλλη πλευρά, το κόστος εκτινάχθηκε για την ενέργεια και λιπαντικά (29,7%), τα λιπάσματα (17,7%) και τις ζωοτροφές (14,8%), ενώ σημαντικές ήταν και οι αυξήσεις σε πάγια κεφάλαια, όπως στα μηχανήματα καλλιέργειας (5,8%) και στα μηχανήματα και εγκαταστάσεις (5,5%).