ΣΜΕ: Ιδιωτικοποιήστε τη ΛΑΡΚΟ αλλά μη «σπάσετε» τα περιουσιακά της στοιχεία

Να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ αλλά ενώ είναι σε πλήρη λειτουργία και μ’ ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης όλων των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή εργοστασίου και μεταλλείων, ζητεί ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Ο Σ.Μ.Ε. υποστηρίζει ότι στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ έχουν διαπραχθεί τεράστια λάθη από την πολιτεία σε ό,τι αφορά στη διαχείρισή της. Τονίζει πως ήρθε η ώρα της ιδιωτικοποίησής της αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.
Η ΛΑΡΚΟ, όπως υπογραμμίζει, είναι  μια ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας εταιρεία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, η οποία καλύπτει με την παραγωγή της το 7% των αναγκών σε πρώτη ύλη (σιδηρονικέλιο) για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα εντός της Ε.Ε. και η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές, που υπερβαίνουν σε αξία τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Σ.Μ.Ε απευθυνόμενος κυρίως προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εφιστά την προσοχή, ώστε να μη συνεχιστούν τα λάθη μέχρι τελευταίας στιγμής για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ και ζητεί να μη χωριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, κάτι το οποίο σκοντάφτει και νομικά (Μεταλλευτικός Κώδικας ) και επιχειρηματικά.
«Οποιοσδήποτε διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και με το σενάριο, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δηλαδή  της διενέργειας δύο ξεχωριστών διαγωνισμών που τελικά θα καταλήξουν με αντιπροσφορά των δύο επικρατέστερων για το κομμάτι του άλλου, ώστε να υπάρξει ένας επενδυτής, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους». Κατά τον Σ.Μ.Ε. σε διαφορετική περίπτωση «υπάρχει κίνδυνος είτε απαξίωσης του εργοστάσιου αποστερουμένου των μεταλλείων είτε  των μεταλλείων αποστερουμένων του εργοστασίου, τα οποία, σημειωτέον, εκμεταλλεύονται  ιδιαίτερα φτωχά κοιτάσματα».