Με «κατσούνες» έτοιμοι για Αθήνα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Έτοιμοι να κατέβουν και στην Αθήνα δηλώνουν οι παραγωγοί της Κρήτης, αν ψηφιστεί ως έχει το φορολογικό νομοσχέδιο για τα αγροτεμάχια.
Το θέμα αυτό έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους και προκάλεσε χθες ένταση και επεισόδια, με τρεις αστυνομικούς ελαφρά τραυματισμένους, πιθανότατα από γυαλιά που έπεσαν, όταν οι αγρότες επιχείρησαν να μπουν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου όπου εκείνοι τη στιγμή δικάζονταν συνδικαλιστές και παραγωγοί για τα επεισόδια του 2009.
Με παρέμβαση των ψυχραιμότερων και συγκεκριμένα του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, Γιώργου Τζωρτζάκη, το ζήτημα λύθηκε, αν και τελικά από τους 92 συνδικαλιστές και παραγωγούς που δικάζονταν οι 86 κρίθηκαν αθώοι για διακεκριμένες φθορές αλλά καταδικάστηκαν σε εξάμηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή, για παρακώληση συγκοινωνιών στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης το Γενάρη του 2009.


Οι γνωρίζοντες μιλούν για ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια όλων των εποχών, αφού στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν παραγωγοί από κάθε γωνιά του νησιού, με πούλμαν, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι. Χθες γινόταν στην κυριολεξία πανζουρλισμός και ο απόηχος του συλλαλητηρίου έφτασε ως την Αθήνα.
Οι Κρητικοί παραγωγοί είχαν στο πλευρό τους και δημάρχους του νησιού ενώ συνομίλησαν αρκετή ώρα με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και την αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχη, Αγροτικών Προϊόντων, Θεανώ Βρέντζου.
Τώρα οι Κρητικοί παραγωγοί ετοιμάζουν τις «κατσούνες» τους,  για Αθήνα, τις παραδοσιακές τους δηλαδή γκλίτσες, μήπως συνετίσουν, όπως λένε, το οικονομικό επιτελείο. Ήδη οι γνωρίζοντες λένε πως έχει καταρτιστεί κατάλογος με τουλάχιστον 1.000 άτομα, ο οποίος μεγαλώνει συνεχώς, ενώ ζητούν στήριξη κι από τους βουλευτές της Κρήτης, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, που θ΄ αλλάξει, όπως έλεγαν χθες, τα φώτα στους ίδιους και στην οικονομία του νησιού.