Πόλεμος δελφινιών-ψαράδων με θύματα και τους δυο

 Τα πανέμορφα δελφίνια, οι εντυπωσιακοί κορμοράνοι, οι μυθικές θαλάσσιες χελώνες αποτελούν απειλή για τους ψαράδες, που καταστρέφουν τα δίχτυά τους κι αποσπούν την παραγωγή τους, απειλώντας το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται, δίχως οι ίδιοι να μπορούν ν΄ αποζημιωθούν.

Κι αν οι αποζημιώσεις σε αγρότες εξαιτίας καιρικών φαινομένων ή κατασπάραξης ζώων, συνοψίζονται συνήθως στη φράση «κάλλιο αργά παρά ποτέ», οι αποζημιώσεις στους ψαράδες συνήθως συνοψίζονται στη φράση «ποτέ», λόγω στρεβλώσεων χρόνων στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν σκεφθούμε ότι ούτε το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας δίνει λύση, ενώ οι ψαράδες καλούνται ν΄ αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες και να δαπανήσουν χρήματα, για την αγορά καινούργιων διχτυών, εξοπλισμού κ.ά. Η αδυναμία αυτή της πολιτείας να προσφέρει μια ουσιαστική λύση,  στο πρόβλημα των ψαράδων τους φέρνει συχνά σε αντιπαράθεση με τους οικολόγους.

Τα δελφίνια, σύμφωνα με τον Μάνο Κουτράκη,  ιχθυολόγο, τακτικό ερευνητή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "ΔΗΜΗΤΡΑ",  καθώς φαίνεται έχουν αναπτύξει μια ειδική τεχνική, ώστε ν΄ αποσπούν τα ψάρια από τα δίχτυα.

Μάλιστα, η τεχνική αυτή ενδεχομένως  να «διδάσκεται» από τα γηραιότερα δελφίνια στα νεαρότερα. Οι ψαράδες βλέπουν τα δελφίνια να ορμούν στα δίχτυά τους, με στόχο να αρπάξουν τα μπαρμπούνια και να τα καταστρέφουν. Τα είδη που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν την αλληλεπίδραση πιθανολογείται ότι είναι κυρίως το Ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus) κι ίσως το Κοινό δελφίνι (Delphinus delphis) και το Ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), είδη που προστατεύονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με πνιγμό, εφόσον μπλεχτούν στα δίχτυα, διότι δεν μπορούν ν΄ αναπνεύσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ οι Ιταλοί αποζημιώνουν τους ψαράδες τους, με άλλο μηχανισμό η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πείσει για το πρόβλημα, ενώ οι ψαράδες, παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες τους, δεν διαφαίνεται ορατό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο μηχανισμό του ΕΛΓΑ.