Ό,τι θέλουν κάνουν οι καντίνες στα σχολεία

Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσαν τ’α αρμόδια κλιμάκια σε ελέγχους που διενήργησαν σε σχολικές καντίνες κατά τη σχολική περίοδο 2012-2013.
Οι ελεγκτικές αρχές επισκέφθηκαν 3.263 καντίνες. Από αυτές 151 δεν είχαν άδεια λειτουργίας, οι 124 πουλούσαν απαγορευμένα είδη και σε 139 διαπιστώθηκαν παραβάσεις αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.
Τα περισσότερα «κρούσματα» εντοπίστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω μεγέθους, στην Αθήνα, με 41 καντίνες να μη διαθέτουν άδειες λειτουργίας και ακολουθεί η Κρήτη με 33 κυλικεία χωρίς άδεια.
Στην πρωτεύουσα έγιναν συνολικά 821 έλεγχοι. Εκτός από τα 41 χωρίς άδεια κυλικεία, βρέθηκαν 15 να διαθέτουν στους μαθητές απαγορευμένα προϊόντα και 17 να έχουν παραβιάσει αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
Στην Κρήτη έγιναν 193 έλεγχοι. Χωρίς άδεια λειτουργούσαν 33 κυλικεία, 28 διέθεταν απαγορευμένα είδη, 41 παραβίαζαν αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, έπειτα από σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Στην ίδια ερώτηση απάντησε και το υπουργείο Παιδείας.
Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ανέφερε ότι τα σχολικά κυλικεία πρέπει να διαθέτουν στους μαθητές μόνο τα προϊόντα που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση (στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ειδών δεν συμπεριλαμβάνονται τροφές ή αναψυκτικά που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη, λίπη, χρωστικές ουσίες κ.λπ.).


Πηγή: Enet.gr