Άκαμπτη η Commission για τα νέα μέτρα του Εθνικού Φακέλου στο κρασί

 

Στις 28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο τις τροποποιήσεις που έχουν προταθεί στον ΚΑΝ(ΕΚ) 555/08 και συγκεκριμένα τα νέα μέτρα που εντάσσονται στα Εθνικά Προγράμματα Στήριξης (Εθνικός Φάκελος).

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το στέλεχος της Διεύθυνσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής κ. Δ. Γραμματικός, ο οποίος εκτός των άλλων, μετέφερε και τις απόψεις των φορέων του κλάδου, όπως η ΚΕΟΣΟΕ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα ακόλουθα τρία θέματα:

Προβολή Προώθηση στην εσωτερική αγορά (άρθρο 43)
Εσωτερική αγορά

Το νέο αυτό μέτρο ουσιαστικά σχετίζεται με:

  • την εκπαίδευση του καταναλωτή στα συστήματα ποιότητας ΠΟΠ ΠΓΕ και την ιχνηλασιμότητά τους
  • στην δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέξει από μια μεγάλη ποικιλομορφία οίνων
  • στην ανάδειξη των τοπικών συνθηκών τα ήθη-έθιμα και γούστα
  • στην υπεύθυνη κατανάλωση και τις ευεργετικές επιπτώσεις της μετριοπαθούς κατανάλωσης οίνου στην υγεία


Η ΚΕΟΣΟΕ κατέθεσε την άποψη ότι η εθνική συμμετοχή θα πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο 50% από την Κοινοτική συμμετοχή ώστε τα προγράμματα να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα γιατί πρόκειται για μηνύματα προϊοντικού (εθνικού) χαρακτήρα. Διαφορετικά μικρές μόνο πιθανότητες υπάρχουν να διατεθεί ιδία χρηματοδότηση για περιεχόμενο τέτοιων μηνυμάτων.

Η απάντηση της Commission ήταν αρνητική με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ένα εργαλείο που χρόνια ζητούσαν οι ευρωπαϊκοί φορείς του κλάδου και η ΚΕΟΣΟΕ.
 

Καινοτομία (άρθρο 43α)
Ο Έλληνας αντιπρόσωπος έθεσε το θέμα της δυνατότητας διερεύνησης γηγενών ποικιλιών (αναβίωση, διάσωση, αξιολόγηση), προκειμένου ν’ αναπτυχθούν πρωτόκολλα καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Η Commission απάντησε ότι δεν επιθυμεί την επέκταση του μέτρου στην αμπελοκαλλιέργεια και παρέπεμψε στα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου.

Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό «ευνοείται» η μεταφορά σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, που δυστυχώς δεν παράγεται στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό η ΚΕΟΣΟΕ υποστήριξε τους δυο άξονες που αφορούν τις γηγενείς ποικιλίες και την κλιματική αλλαγή.
 

Αναδιάρθρωση αμπέλων για φυτοϋγιειονομικούς λόγους (άρθρο 44)
Η εισαγωγή της Δράσης «επαναφύτευση για φυτοϋγειονομικούς λόγους», εγείρει την υποχρέωση διερεύνησης των ασθενειών που θα είναι επιλέξιμες στο μέτρο αυτό.
Σύμφωνα με έρευνα της ΚΕΟΣΟΕ οι ασθένειες που απαντώνται συχνότερα στην ελληνική επικράτεια και προσβάλλουν το πρέμνο είναι: