Νέα ΚΑΠ: Βάλτε πλάτη σε Χοιροτροφία - Πτηνοτροφία

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Νέες προκλήσεις φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δήλωσε ο πρόεδρος του γενικού αγροτικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων "Ενωση Αγροτών", Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, σήμερα κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις προοπτικές που ανοίγονται με τη  νέα ΚΑΠ 2014-20, αφενός διότι η Ήπειρος παράγει κυρίως προϊόντα ζωικής παραγωγής κατά δεύτερο λόγο διότι πρέπει να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη.
Ο κ.Μπαλτογιάννης ζήτησε η ενιαία ενίσχυση να καταβάλλεται πλέον και σε κλάδους που δεν καλύπτονται, όπως η πτηνοτροφία κι η χοιροτροφία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από την κρίση των αγορών ειδικότερα την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των τιμών, την πτώση της ζήτησης και τον ανταγωνισμό στις εξαγωγές, ενώ
πολλές μονάδες λειτουργούν σε μειονεκτικές περιοχές όπως είναι η Ήπειρος.
Πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούν προβλήματα, είναι η στενότητα χρηματοδότησης, η αδυναμία εξόφλησης των χρεών και η κυριαρχία των σούπερ μάρκετς στη λιανική πώληση.
«Οι τομείς αυτοί δεν διαθέτουν εκτάσεις εκτός από τις εκμεταλλεύσεις των συστημάτων ελεύθερης βοσκής και βιολογικής
παραγωγής.  Γι΄αυτό πρέπει να ενισχυθούν με γνώμονα  την απώλεια εισοδήματος, όχι στη βάση της επιλέξιμης έκτασης, αλλά των φυσικών μονάδων παραγωγής και της αξίας της παραγωγής. Βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και η κύρια δραστηριότητά του στην πρωτογενή παραγωγή», ανέφερε ο κ.Μπαλτογιάννης.
Και πρόσθεσε πως «η ένταξη των παραπάνω κλάδων στην ενιαία ενίσχυση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση των αντίστοιχων ενισχύσεων των δικαιούχων κλάδων σήμερα. Ειδικότερα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψη οι δυσκολίες και το υπέρμετρο κόστος της λειτουργίας των μονάδων αυτών σε ορεινές – προβληματικές περιοχές και ότι δεν δικαιούνται εξισωτική
αποζημίωση».
Την ανάγκη ενίσχυσης των τομέων της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας, ανέφερε, «απέδειξε η ένταξή τους στην κρατική ενίσχυση de minimis που σημαίνει ότι η κρίση τους εξομοίωσε με τους τομείς που θεωρούνται ευάλωτοι και ενισχύονται. Η επίσημη άποψη των ευρωπαϊκών οργάνων της ΚΑΠ ότι οι τομείς αυτοί είναι βιομηχανικής μορφής και δεν χρειάζονται ενίσχυση έχει ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις».
Ο ίδιος τόνισε ότι «τελευταία οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ενώ διαπιστώνουμε μία τάση από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων εμπορικής πολιτικής να επιτραπούν οι νοθεύσεις ονομασίας των γνήσιων ελληνικών προϊόντων με πλάγιους τρόπους. Για παράδειγμα στην ετικέτα προέλευσης να μπορεί να αναγράφεται ως ελληνική ονομασία για τα προϊόντα που ενώ έχουν παραχθεί εκτός Ελλάδας έχουν υποστεί επεξεργασία στην Ελλάδα».
Πρότεινε να ισχύσουν οι αγορανομικές διατάξεις και ο νέος κανονισμός για τις ετικέτες να προβλέπει ότι ελληνικό προϊόν είναι
εκείνο που έχει παραχθεί στην Ελλάδα, όχι εκείνο που η τελευταία επεξεργασία του έχει γίνει στην Ελλάδα. Η οργάνωσή μας έχει υποβάλλει σχετικό διάβημα στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά όργανα πολιτικής και στην ευρωπαϊκή οργάνωση επαγγελματικής στήριξης των αγροτών ΚΟΠΑ - ΚΟΖΕΚΑ».
Ζήτησε να υπογραφεί άμεσα η απόφαση για ρύθμιση των δανείων,«που να καλύπτει τα δάνεια της γρίπης των πτηνών όπως έγινε με τα άτοκα δάνεια για όλη την κτηνοτροφία το 2007, δηλαδή την παράταση της προθεσμίας λήξης τους. Επίσης ζητούμε μόνιμη ρύθμιση των χρεών με την αναστολή παραπομπής των ληξιπρόθεσμων δανείων στα δημόσια ταμεία, χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, αποτελεσματική ρύθμιση όλων των δανείων σε περίοδο διάρκειας 20 ετών και με επαρκή περίοδο χάριτος και χαμηλό επιτόκιο».
Ο ισχυρός άντρας του συνεταιριστικού κινήματος των Ιωαννίνων ζήτησε επίσης κατάργηση δημοτικών τελών για τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ ως προς το κόστος ενέργειας επισήμανε ότι η επιστροφή είναι χαμηλή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου και ζήτησε ν΄αντιμετωπιστεί η αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ και του κόστους υγρών καυσίμων.
«Η εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων των κτηνοπτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει αντιμετωπισθεί ορθά με τον νέο νόμο των αυθαιρέτων, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά για την αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους και των μακροχρόνιων διαδικασιών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.  Προτείνουμε σε περίπτωση που καθυστερεί έγκριση ή απάντηση από υπηρεσία σε σχετικό αίτημα ή δικαιολογητικό να θεωρείται αυτόματα ως θετική απάντηση ή έγκριση», ανέφερε.