Δ.Ιατρίδης: Ελάτε να βγούμε μαζί από την κρίση

Ομάδα Εμπειρογνωμώνων για την ανάπτυξη της Καινοτομίας, κυοφορείται που θα ενσωματώσει την ελληνική και διεθνή εμπειρία και θα λειτουργήσει ως "Δεξαμενή Σκέψης", για την καταγραφή ευκαιριών και τη χάραξη στρατηγικής στον τομέα της καινοτομίας και τις εξωστρέφειας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή. Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα στο  συνέδριο Exports Money Conference στο Καβούρι, ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών
Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Ιατρίδης, λέγοντας ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για την ανταλλαγή απόψεων στην Ειδική Γραμματεία, ώστε να είναι φιλική προς τον πολίτη, ενώ τόνισε ότι ειδικά η εξωστρέφεια αποτελεί κλειδί για την έξοδο από την κρίση.
«Θέλουμε να μας λογίζετε ως τους βασικούς σας συμμάχους για τη βελτίωση της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας στα αγροτικά προϊόντα κι όχι ως γραφειοκράτες διαχειριστές. Η Ελλάδα έχει ισχυρά brand names και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ικανούς επιχειρηματίες με όραμα. Στεκόμαστε δίπλα σας», είπε.
 Για το πρόγραμμα στη Γεωργία προϋπολογισμού  6 δις ευρώ ανέφερε πως έχει ενεργοποιηθεί στο σύνολό του ενώ έχουν γίνει και πληρωμές ύψους 2,6 δις ευρώ. Παράλληλα η απορρόφηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει φτάσει το 58% με ποσά που αγγίζουν τα 2,3 δις, ενώ το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης περίπου 274 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ειδικός γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης και εκδόθηκαν 6.900 εγκρίσεις που αφορούν επενδύσεις δημόσιας δαπάνης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στον κλάδο της μεταποίησης ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
 Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μέτρο 133 με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας για την προώθηση ποιοτικών προιόντων σε χώρες εντός Ε.Ε. το οποίοι απευθύνεται σε γεωργούς που ακολουθούν σήματα ποιότητας τροφίμων και σε όσους γεωργούς παράγουν ομοειδή προιόντα και θέλουν να τα προωθήσουν με τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών κατά προϊόν. Τόνισε
μάλιστα, πως περίπου 40 επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διαθέτει ποσό 253 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.