«Πρωινό» για τη Βασίλισσα της γεύσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σαλονικιώτικες λιχουδιές κι εδέσματα  για την ενίσχυση της ταυτότητας και τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι ξενοδόχοι της πόλης, υιοθετώντας την πρωτοβουλία του προγράμματος του «Ελληνικού Πρωινού» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).


Ούτως ή άλλως η Θεσσαλονίκη είναι η βασίλισσα της γεύσης, που κράτησε τις τοπικές  νοστιμιές από τον μαγικό κήπο της και από το Βυζάντιο με μαεστρία τις πάντρεψε με τη μεγαλοπρέπεια της Ανατολής.


Στο πρόγραμμα του ΞΕΕ ήδη συμμετέχουν 202 ξενοδοχεία από όλη τη χώρα, ενώ έχουν υποβάλλει αιτήσεις κι άλλοι. Στη διαμόρφωση του προτύπου του «Ελληνικού Πρωινού Θεσσαλονίκης» συμμετείχε, εκτός από την  Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και η Λέσχη Γαστρονομίας Βορείου Ελλάδας.


Η παρουσίαση του προτύπου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Το Ελληνικό Πρωινό Θεσσαλονίκης αποτελεί το  13ο κατά σειρά πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σ’ όλη την Ελλάδα.


Το «Ελληνικό Πρωινό»  έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από το 2010, με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του πρωινού που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, με αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, καθώς και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα της κάθε περιοχής της Ελλάδας.


Τα ξενοδοχεία με το σήμα του «Ελληνικού Πρωινού» δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες τους να ανακαλύψουν τους εκατοντάδες μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Όπως ανέφερε  ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, η πρωτοβουλία για την καθιέρωση του θεσμού του «Ελληνικού Πρωινού», που ξεκίνησε πριν 4 έτη, δικαιώνεται με την ένταξη στo πρόγραμμα 250 ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι τα τέλη του έτους.


Ανέφερε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί πλέον εργαλείο αιχμής για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας μέσω της γαστρονομίας. Συν τοις άλλοις, υποστήριξε ότι αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης.


«Πέτυχε, να διασυνδέσει οργανικά, δυο τομείς της εθνικής οικονομίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης», τόνισε. Κατά τον πρόεδρο του ΞΕΕ,  η νέα ιστοσελίδα του «Ελληνικού Πρωινού» βρίσκεται ήδη στον αέρα, ενώ στις αρχές του 2014 προβλέπεται να διατίθεται και σε τρίτη γλώσσα.


Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξ.Ε.Ε και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» Γιώργος Πίττας αναφερόμενος στην πορεία του   είπε πως  «ο στόχος προβλέπει τη συμμετοχή στο «Ελληνικό Πρωινό» 250 ξενοδοχείων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μάλιστα εξαιτίας του υψηλού ενδιαφέροντος των ξενοδόχων εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 ξενοδοχεία θα εισέλθουν στο πρόγραμμα έως το τέλος του 2015».


 Ο κ. Πίττας ανέφερε πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν με την ίδια ζέση τόσο μεγάλα όσο και μικρά ξενοδοχεία, ενώ στην τελική ευθεία για να εισέλθουν στο πρόγραμμα του «Ελληνικού Πρωινού» βρίσκονται 5 ακόμη περιοχές και ήδη διαμορφώνονται τα σχετικά πρότυπα. Το «Ελληνικό Πρωινό» Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει το 14ο πρότυπο «Ελληνικού Πρωινού», το οποίο θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση στη Φλώρινα.