Ελιές made in China επί 43 χρόνια

ΧΑΝΙΑ. Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων επισκέφθηκαν στις 29/11/2013 ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ελαιοκομίας της Κίνας (China Olive Council)  Yang Zeshen και στελέχη της κινεζικής εταιρίας Liangshan Zhong Ze Newtech Development Co. Ltd.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή τους σε θέματα καλλιέργειας της ελιάς και ποιότητας του ελαιολάδου. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κώστας Χαρτζουλάκης τους ενημέρωσε για τις ερευνητικές δραστηριότητες του φορέα, τα ερευνητικά προγράμματα και την παροχή υπηρεσιών συμβούλων ανάπτυξης της ελαιοκομίας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του Ινστιτούτου και συζήτησαν με τους ερευνητές θέματα σχετικά με τις ελληνικές ποικιλίες, τα συστήματα διαχείρισης, την φυτοπροστασία και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Ο κ. Zeshen μετά την επίσκεψη δήλωσε ότι γνώριζε το επίπεδο έρευνας του Ινστιτούτου από τους Κινέζους επιστήμονες και θα προτείνει στο Συμβούλιο τη στενότερη συνεργασία με το Ινστιτούτο σε θέματα παροχής τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στελεχών.  

Η Κίνα, αν και κάνει προσπάθειες για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας  απ’ το 1970, μετά από 40 χρόνια η έκταση που καλλιεργείται δεν ξεπερνά τα 250.000 στέμματα με πάρα πολύ μικρή παραγωγή (< 6.000 τόνους) λόγω αντίξοων συνθηκών.

Η άποψη Ελλήνων επιστημόνων απέναντι στους επικριτές, ότι διδάσκουν στους Κινέζους την καλλιέργεια της ελιάς κι αύριο θα τους βρούμε μπροστά μας ως ανταγωνιστές είναι ότι υπάρχουν ήδη άλλες ελαιοκομικές χώρες που το έχουν κάνει η πράξη, η κινεζική αγορά είναι τεράστια, τα εδάφη δεν προσφέρονται κι αν Κινέζοι μάθουν να καταναλώνουν λάδι, θ΄ αναζητούν και πρώτης ποιότητας, όπως είναι το δικό μας.