Οι Σαντορινιοί ξέρουν από ρομάντζο

Που βρίσκεται το πιο ρομαντικό, ιστορικό ξενοδοχείο στην Ευρώπη; Στο μαγευτικό Παρίσι; Στο φασαριόζικο Λονδίνο; Στην ατμοσφαιρική Πράγα; Λυπάμαι, χάσατε. Είναι το «Αιγιαλός Hotel» κι η καρδιά του χτυπά ακριβώς απέναντι απ' το ηφαίστειο της μαγευτικής Σαντορίνης, για ν' απολαμβάνουν οι επισκέπτες του ήλιου το βασίλεμα, κάθε που χάνεται στο βυθό του αρχιπελάγους.

Δεν είναι η πρώτη διάκριση που παίρνει το πεντάστερο ξενοδοχείο που είχε ο πρέσβης της Ελλάδας, Παναγιώτης Τσούνης, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, μαζί με την αδερφή του Κυριακή, με καταγωγή από τη Σαντορίνη, η οποία εξακολουθεί να κρατά τα ηνία του.

Μεταξύ άλλων 600

Η διευθύντρια του ξενοδοχείου «Αιγιαλός Hotel», Βιβή Τσώτα Αλλά είναι σίγουρα από τις πιο σημαντικές διακρίσεις, αφού φορείς και κοινό το ανέδειξαν στο Νο 1 ρομαντικό ιστορικό ξενοδοχείο της Ευρώπης, μεταξύ άλλων 600! Μόλις την περασμένη χρονιά το ίδιο ξενοδοχείο είχε αναδειχτεί στο Trip Advisor 9ο στην παγκόσμια κατάταξη.

Το ξενοδοχείο «Αιγιαλός Hotel» θεωρείται από τα boutique ξενοδοχεία, για υψηλά βαλάντια, αφού καθένα από τα 15 δωμάτιά του κοστίζει από 290 ώς 1.000 ευρώ τη βραδιά κι έχει τον υπεύθυνό του. Νεοκλασικό χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού, κρέμεται πάνω στην καλντέρα, σε παλαιό οικισμό του 17ου αιώνα, με την αίγλη των παλαιών καπεταναίων του νησιού. Κάθε δωμάτιο έχει το όνομα ενός ανέμου, αλλά και γκραβούρες κι έργα τέχνης που το κοσμούν.

Το εντυπωσιακό στοιχείο, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ότι διευθύντρια του ξενοδοχείου είναι ένα νέο κορίτσι, μόλις 25 χρόνων, η Βιβή Τσώτα, η οποία όμως έχει ήδη εμπειρία 15 χρόνων σε ξενοδοχεία της Σαντορίνης, σε διάφορα πόστα. Με σπουδές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ελληνικό παράρτημα ελβετικής σχολής, μιλά τρεις γλώσσες.

Το μυστικό της νεαρής διευθύντριας είναι πως απλώς φροντίζει, μαζί με το έμπειρο προσωπικό, να νιώσουν οι επισκέπτες την αρχή του Ξένιου Δία, ότι είναι φιλοξενούμενοι κι όχι πελάτες.

Παντρεύει τη νησιώτικη κουζίνα, από χταποδάκι μέχρι τοματοκεφτέδες, με τις πινελιές της σύγχρονης κουζίνας, υπό την μπαγκέτα της σεφ Κωνσταντίνας Φάκλαρη, η οποία παλαιότερα είχε βραβευτεί κι από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Το ξενοδοχείο, που έχει κλείσει πλέον για χειμώνα, λειτουργεί περίπου έξι μήνες το χρόνο και υποδέχεται κόσμο από την Αμερική και τη Σαουδική Αραβία ώς την Ινδία και την Αυστραλία.

Η Σαντορίνη γενικά είναι από τους προορισμούς που προτιμώνται για να διοργανώσουν ζευγάρια την τελετή του γάμου τους, ενώ δεν είναι λίγοι οι νιόπαντροι που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν στο ξενοδοχείο τους το μήνα του μέλιτος, ώστε το ρομαντικό ταξίδι που άρχισαν, ν' ακολουθεί και τη διαδρομή της ζωής τους.