Προχωράει ο εγκεκριμένος έμπορος - ουρές χιλιομέτρων για το TIR

Κάλεσμα προς όσες επιχειρήσεις θέλουν να προχωρήσουν το θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών, απηύθυνε ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit - Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, ενώ εξομαλύνεται η κατάσταση με το σύστημα TIR στη Ρωσία.

Όπως σημειώνει, είναι γνωστό ότι υλοποιήθηκε το πάγιο αίτημα του Συνδέσμου για την εφαρμογή και στη χώρα μας του θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών, όπως προβλέπεται στην ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών με τον Κανονισμό 543/2011.

Υπάρχουν ήδη αποφάσεις έγκρισης υπαγωγής στο μητρώο, κι από την ολιγοήμερη εφαρμογή του μέτρου, όπως λένε οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών επιβεβαιώνονται τα πλεονεκτήματα του.

Ο θεσμός συναντούσε αντιδράσεις και ουσιαστικά μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από το περασμένο καλοκαίρι, αφού οι εξαγωγείς επέμειναν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα διευκολύνει την έξοδο των προϊόντων από τη χώρα, ειδικά σε περιόδους γιορτών, αργιών κ.ά.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις νωπών οπωροκηπευτικών που πληρούν τις προϋποθέσεις, καλούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Οπωροκηπευτικών Incofruit - Hellas.

Στο μεταξύ, εξομαλύνθηκε η κατάσταση με το θέμα του TIR, δηλαδή της μεταφοράς εξαγωγικών προϊόντων στη Ρωσία, η οποία από 1ης Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει στο εξής το ισχύον σύστημα,στα τελωνεία της. Παρόλα αυτά, η υποψία και μόνο μη εφαρμογής του TIR δημιούργησε ουρές χιλιομέτρων, στην είσοδο των τελωνείων, ώστε να γλιτώσουν ευρωπαϊκές εταιρίες - μεταξύ των οποίων κι ελληνικές - το επιπλέον κόστος, από δασμολογικές επιβαρύνσεις, κάτι, που θα δημιουργούσε τεράστιες αναταράξεις στην αγορά.