Η αγροδασοπονία στη νέα ΚΑΠ

 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ, Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο

 

Αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι ρυθμίσεις της ΚΑΠ για τη σύγχρονα προγραμματική περίοδο 2014-2020, εν τούτοις οι προοπτικές για την αγροδασοπονία είναι περισσότερο ευοίωνες, από ό,τι ήταν στην τρέχουσα περίοδο, για τους εξής λόγους:

1.      Για τον 1ο Πυλώνα. Η αγροδασοπονία δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις για άμεση ενίσχυση ως ξεχωριστή χρήση γης. Δεν αποκλείεται όμως, γιατί το όριο των δένδρων στο εκτάριο έχει ανεβεί στη σύγχρονα περίοδο. Συγκεκριμένα, στην τρέχουσα ΚΑΠ, δεν είναι επιλέξιμο ένα χωράφι που έχει πάνω από 50 δένδρα στο εκτάριο, ενώ στη σύγχρονα ΚΑΠ το όριο αυτό ανεβαίνει στα 250 δένδρα, το οποίο καλύπτει όλα σχεδόν τα παραδοσιακά αγροδασικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι, αν ένα χωράφι έχει μέχρι 25 δένδρα στο στρέμμα, δε χρειάζεται να τα κόψει ο ιδιοκτήτης του για να πάρει επιδότηση για την καλλιέργεια που έχει κάτω από τα δένδρα. Επίσης, μια ευνοϊκή ρύθμιση για την αγροδασοπονία στη σύγχρονα ΚΑΠ είναι ότι στην περιοχή οικολογικής εστίασης (7% της καλλιεργούμενης έκτασης) μπορούν να εντάσσονται και αγροδασικά συστήματα (π.χ. τμήματα αγρών ή τα όριά τους που έχουν δένδρα).

2.      Για το 2ο Πυλώνα. Το αγροπεριβαλλοντικό μέτρο για την πρώτη εγκατάσταση αγροδασικών συστημάτων σε γεωργική γη περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τη σύγχρονα περίοδο και μάλιστα σαφώς βελτιωμένο. Κι αυτό γιατί, πέραν των ιδιωτών, δίνει το δικαίωμα εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων και σε Δήμους καθώς και σε οργανώσεις (π.χ. συνεταιρισμούς). Επίσης, προβλέπει επιδότηση για τη φροντίδα της φυτείας κατά τα πρώτα 5 έτη μετά την εγκατάσταση, ρύθμιση που δεν προβλεπόταν στον κανονισμό του 2005.