Νέα τρίπλα Ρωσίας στα τελωνεία

Νέα  προσκόμματα στην εφαρμογή του συστήματος TIR για μεταφορές ευρωπαϊκών εξαγωγικών προϊόντων στα τελωνεία με επιπλέον εγγυοδοσία στους Ευρωπαίους εξαγωγείς φέρνει η Ρωσία. Οι τιμές ευρωπαϊκών προϊόντων αναμένεται να πάρουν τον ανήφορο, στο εσωτερικό της Ρωσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά τους στα ράφια ενώ πρόσθετες δυσχέρειες αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς, που έχουν  τροχοπέδη την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων. Δεν είναι τυχαίο ότι από 1ης Δεκεμβρίου, που επρόκειτο να αλλάξει  το σύστημα εισαγωγής και μεταφοράς προϊόντων στα τελωνεία της  Ρωσίας, σχηματίστηκαν στα σύνορα, ουρές χιλιομέτρων.

Η  Ρωσία, μόνο στον τομέα των οπωροκηπευτικών, αγόραζε τα προηγούμενα χρόνια από την Ελλάδα περίπου  87.000 τόνους φρούτων και λαχανικών, δηλαδή ύψους περίπου 8ο εκατ. €. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικών φρούτων-λαχανικών, νωπών η μεταποιημένων (κομπόστα κ.ά.), φεύγουν προς Μόσχα και Πετρούπολη, ενώ περίπου 28.000-29.000 τόνοι εισάγονταν από τη γειτονική Ουκρανία. Με τα νέα δεδομένα οι ποσότητες αυτές έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη αύξηση για το 2012 και σε αξία και σε όγκο παραγωγής.

Το θέμα ανέδειξε ο Γιώργος Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS,  εκφράζοντας την αγωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για τη στάση της Ρωσίας.  

Παρόλα αυτά, η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας (FCS RF) αγνόησε ξανά μονομερώς τη σύμβαση TIR κι εξέδωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2013  κατάλογο των τελωνείων, όπου  δεν θα είναι ακόμα αποδεκτά τα δελτία TIR. Ο κατάλογος αντιπροσωπεύει το 95% του συνόλου των ρωσικών τελωνείων, αφού αφορά μόνο στις τελωνειακές αρχές -περιοχές της Βίμποργκ, Καρελίας και του Μουρμάνσκ. «Στις άλλες τελωνειακές περιοχές, τα φορτία με δελτίο TIR θα πρέπει να καταβάλουν μια επιπλέον εγγύηση.  Αυτή η αρνητική ενέργεια επηρεάζει άμεσα τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων καθότι τα τελωνεία εισόδου τους δεν καλύπτονται απ’ τα δελτία TIR», ανέφερε ο κ.Πολυχρονάκης κι έκανε έκκληση στην ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει σε διμερές επίπεδο για μόνιμη λύση στο πρόβλημα.