Σκληρό πόκερ αγροτών - κυβέρνησης το 2014

Τα βιβλία εσόδων - εξόδων, οι μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ζητήματα που αφορούν στη φορολόγηση των ακινήτων και μείωσης του κόστους παραγωγής εξωθούν πάλι τους αγρότες στους δρόμους.

Χθες στις 12.30 το μεσημέρι Θεσσαλοί αγρότες έκαναν...ζέσταμα για όσα μέτρα σχεδιάζονται γι΄αυτούς, χωρίς αυτούς, στο κέντρο της Λάρισας.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη θεαματική είσοδο των αγροτών, πριν την έναρξη του 2014, οι οποίοι έκαναν αγωνιστικό περίπατο μέσα στην πόλη. Πραγματοποίησαν πανθεσσαλική συγκέντρωση έξω από το κτίριο της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας διαδηλώνοντας για τα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, αλλά κι εναντίον
των κατασχέσεων και των δικαστικών διώξεων παραγωγών για κινητοποιήσεις.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα και πραγματοποίησαν συμβολική πορεία προς το δικαστικό μέγαρο, ενώ αντιπροσωπεία παραγωγών πραγματοποίησε συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστό, όπου του έθεσαν τα αιτήματά τους.

«Οι αγρότες παλεύουν για να παραμείνουν στα χωράφια τους και να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους», τόνισε ο συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Στο τραπέζι τέθηκε κι η νέα ΚΑΠ, αφού, όπως οι αγρότες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που σχεδιάζεται κι αναμένεται να επιφέρει μειώσεις στις επιδοτήσεις.

Συνδικαλιστικοί φορείς προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την αρχή του έτους.
Πέρα από το νομοσχέδιο για τα αγροτεμάχια, που φαίνεται να παίρνει αρκετά πράγματα πίσω η κυβέρνηση μετά από τη σχεδόν καθολική αντίδραση βουλευτών και της συγκυβέρνησης από την επαρχία, οι αγρότες ανησυχούν και για το ζήτημα της φορολόγησης με τα βιβλία εσόδων - εξόδων, διότι μέχρι στιγμής απομένει λιγότερο διάστημα από ένα μήνα κι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital, ετοιμάζεται εγκύκλιος, η οποία θα εξηγεί τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο τόσο οι αγρότες
όσο και τα λογιστικά γραφεία έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το πως θα γίνεται η φορολόγηση από εδώ και μπρος.