Σε απόγνωση οι Μακεδόνες καλλιεργητές οστράκων

 Σε δεινή κατάσταση έχουν περιέλθει βορειοελλαδίτες οστρακοκαλλιεργητές. Σα να μην έφτανε η πτώση της κατανάλωσης λόγω κρίσης και στις γειτονικές χώρες, η μείωση της παραγωγής από φυτοπλαγκτόν, ταλαιπωρούνται και με το θέμα των αποζημιώσεων.

Στην Ελλάδα η οστρακοκαλλιέργεια είναι αναπτυγμένη κυρίως στον κόλπο του Θερμαϊκού κι ο κύριος όγκος των μονάδων είναι τοποθετημένος σε Θεσσαλονίκη και Πιερία και λιγότερο Ημαθία. Οργανωμένες μονάδες υπάρχουν στην Καβάλα, ενώ σε άλλες περιοχές όπως η Λέσβος είναι αναπτυγμένη κυρίως η οστρακαλιεία.

Παρόλα αυτά κι η οστρακοκαλλιεργητές  έχουν ταλαιπωρηθεί λόγω της χαμηλής τιμής στην αγορά, εξαιτίας της κρίσης που πλήττει κι άλλες χώρες όπως η Ιταλία, όπου η παραγωγή έφευγε για εξαγωγές.

Το ζήτημα αυτό φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου ζητώντας να πληροφορηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τους οστρακοκαλλιεργητές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως λέει, ενώ ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές από πλευράς των οστρακοκαλλιεργητών για τη ζημιά το 2012, λόγω του φυτοπλαγκτόν η πρόσκληση για αποζημιώσεις εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012.

Στο διάστημα αυτό, τονίζει, έληξε η άδεια λειτουργίας στις τρεις από τις πέντε μονάδες που έπαθαν μεγάλες ζημιές και λόγω των προβλημάτων εκείνο το διάστημα δεν ήταν παραγωγικές. Το Νοέμβριο του 2012 ανανεώθηκαν οι άδειες λειτουργίας των τριών μονάδων οστρακοκαλλιέργειας και τον Απρίλιο του 2013 εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις. Η καθυστέρηση αυτή, λέει η βορειοελλαδίτισσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως αποτέλεσμα οι μονάδες να χάσουν την παραγωγή και αυτής της χρονιάς
λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ και οι αποζημιώσεις εγκρίθηκαν μόνο για τις τρεις από τις πέντε μονάδες.

Το ύψος των αποζημιώσεων, που εγκρίθηκαν, τονίζει, είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που προτάθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας προτάθηκαν αποζημιώσεις ύψους 1.041.000 € και για τις πέντε μονάδες, ενώ οι τελικές εγκρίσεις αφορούν μόνο τις τρεις και φτάνουν στο ύψος των
75.000 €.

Η απώλεια των εσόδων από την υπολειτουργία των μονάδων όλο αυτό το διάστημα, υποστηρίζει η βουλευτής εκτιμάται σε σε 1.600.000 € κι είναι εξαιρετικά σημαντική παραγωγική δραστηριότητα ειδικά για μία περιοχή, όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία οι δείκτες ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι και η ανεργία υψηλότερη από τον
εθνικό μέσο όρο σε μία περίοδο κατά την οποία οι συνολικές συνθήκες στη χώρα είναι τραγικές.

Η κ.Αμμανατίδου ζητά να πληροφορηθεί σε ποιές ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι αν είναι διατεθειμμένο να προβεί σε νέους ελέγχους αλλά και πως θ΄ αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις, που στάθηκαν μοιραίες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να μην ξανασυμβούν στο μέλλον.