Ε.Ε καθώς και ποια εργαλεία, χρηματοδοτικά και άλλα, μπορούν να προσελκυθούν οι νέοι άνθρωποι προς τον Πρωτογενή Τομέα
Συζήτηση για την νέα ΚΑΠ με έμφαση στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με την αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και τον ομότιμο καθηγητή ευρωπαϊκών πολιτικών andrew matthews στο πλαίσιο της ημερίδας “rebranding agriculture” του ελληνοαμερικανικού επιμελητήριου
Η συμμετοχή του Agrocapital ως χορηγού επικοινωνίας στην ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα “REBRANDING AGRICULTURE: Farming Solutions for Global Challenges” (Επανατοποθετώντας την Γεωργία: Λύσεις στην Αγροτική Πρακτική για τις Παγκόσμιες Προκλήσεις) , παρουσιάστηκε με τον συντονισμό της συζήτησης με θέμα “ CAP and generational renewal: a European perspective” (ΚΑΠ και ανανέωση των γενεών: μία Ευρωπαϊκή πρόκληση). Στη συζήτηση συμμετείχαν η νεοεκλεγείσα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Εύα Καϊλή και ο Ομότιμος Καθηγητής του Trinity College του Δουβλίνου και τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αγροτική Πολιτική Δρ. Andrew Matthews.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης του Agrocapital, Νίκος Θυμάκης.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το πως είναι εφικτό να επιτευχθεί η ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού στην Ε.Ε καθώς και με ποια εργαλεία, χρηματοδοτικά και άλλα, μπορούν να προσελκυθούν οι νέοι άνθρωποι προς τον Πρωτογενή Τομέα συνολικά, με δεδομένο ότι υπάρχει ζήτηση σε καλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα, εξειδικευμένα και παραγόμενα με φιλικό προς το Περιβάλλον τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Καϊλή αναφέρθηκε στο θέμα της στήριξης και εκσυγχρονισμού των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεών μέσω υιοθέτησης λύσεων αγροτικής καινοτομίας, ως ένα από τα κίνητρα που θα προσελκύσουν τους νέους στην Γεωργία. Ειδικότερα, πρότεινε όλα εκείνα τα μέσα (τεχνολογικά και επιστημονικά) που δίνουν ολιστικές λύσεις σε παραγωγές μέσω της «έξυπνης γεωργίας» και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές start-ups του συγκεκριμένου τομέα έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα, καταγράφοντας και το γεγονός των πολλών προτάσεων εξαγοράς που δέχτηκαν (και πολλές εξαγοράστηκαν) από πρωταγωνιστές της Αγροτικής Παραγωγής παγκοσμίως. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υδροπονία, όπως και στα «εξειδικευμένα» διατροφικά προϊόντα, π.χ. «εναλλακτικών πρωτεϊνών», τα οποία απευθύνονται σε ένα ευρύ πλέον αγοραστικό κοινό, καθώς δεν περιλαμβάνουν μόνο τους vegan αλλά και κάθε καταναλωτή που θα ήθελε να αντικαταστήσει τη λήψη ζωικής πρωτεΐνης με εναλλακτικές πηγές. Τέλος, τόνισε πως υπάρχουν προγράμματα χρηματοδοτήσεων που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των νέων να παραμείνουν και, κυρίως να εισέλθουν, στον Πρωτογενή τομέα της Ε.Ε.
Από την άλλη , ο Dr. Matthews, αφού επισήμανε και το θέμα της ακρίβειας στην αγορά κι ενοικίαση Γεωργικής Γης, αναφέρθηκε στην Ελλάδα , λέγοντας ότι ο κόσμος πάει στη γη να ασχοληθεί, αλλά καθυστερημένα κι όχι στα χρόνια της νεότητας. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ως στοιχείο ότι από 120.000 αγρότες στην ηλικία 35-45 πριν καποια χρόνια, σήμερα έχουμε 160.000 αγρότες στην ηλικία 45-55 . Αυτό το απέδωσε τόσο στο θέμα της διαδοχής (θεωρόντας ότι οι παλιοί δεν παραδίδουν τη γη στους νεότερους) όσο και στο θέμα του τρόπου ζωής και του κοινωνικού status που οδηγεί τους νεότερους στις πόλεις και κάνει κάποιους αργότερα να σκέφτονται την γεωργική απασχόληση ως μέσο βιοπορισμού και τρόπου ζωής.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τους δύο ομιλητές στο θέμα της έλλειψης εργατών γης και το πως αυτό θα εξομαλυνθεί ενώ έκλεισαν με κοινό τόπο πως η Αγροτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι αυτή που πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο από τη νέα ΚΑΠ ώστε να μπορέσουν οι νέοι που θα ασχοληθούν με την Γεωργία να ακολουθήσουν αποτελεσματικά τις στρατηγικές “From Farm to Fork” και ευρύτερα το Green Deal.