Αρκαδιανή μου σε αγάπησα

Πως θα μπορούσε ένα χωριό να ξαναζωντανέψει; Οι κάτοικοι του χωριού Ψάρι, στην Αρκαδία, έξι χρόνια τώρα προσπαθούν να κάνουν την ουτοπία πραγματικότητα και απ' ό,τι φαίνεται τα καταφέρνουν.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μεγαλόπολη, σ' ένα χώρο 10 στρεμμάτων στην είσοδο του χωριού δεσπόζει το κτηριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται όλες οι δραστηριότητες της «Αρκαδιανής». Μιας βιοτεχνίας που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, στην έκθεση για τους «μύθους της Πελοποννήσου», στην Κλαυθμώνος.

Το πολύπτυχο που αναπτύσσει η εταιρεία δεν περιορίζεται στενά στα προϊόντα: παράγονται παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά, αλλά υπάρχει εστιατόριο εποχικής μαγειρικής με τη χρήση πρώτων υλών από τους λαχανόκηπούς τους. Λειτουργούν θεατράκι 300 θέσεων, παραδοσιακούς ξυλόφουρνους, διαθέτουν κατάστημα πώλησης προϊόντων, με μεράκι και αρμονία, ώστε να μη χαλάσουν την ταυτότητα του χωριού.

Η δημιουργική ιδέα μπήκε στο νου από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις «Οι νοστιμιές των γιαγιάδων», που διοργάνωνε ο αθηναϊκός σύλλογος Ψαραίων μία φορά το χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, λέει ο Φιλοποίμην Παπούλιας. Εκεί μαγείρευε όλο το χωριό, ανά οικογένεια, και αφού η κάθε μία έπιανε ένα πόστο, πουλούσε σπιτικά προϊόντα σε τουλάχιστον 2.000 επισκέπτες.

Τραχανάς γλυκός και ξινός, χυλοπίτες, γλυκά κουταλιού, παραδοσιακά σκαλτσουνάκια, καρυδοκουραμπιέδες, αυτά ήταν κάποια από τα προϊόντα που έδωσαν καλές κριτικές στην προσπάθεια, δίνοντάς μας την ιδέα για την υλοποίηση της «Αρκαδιανής». Επρεπε να κάνουμε κάτι για να μένουν τα παιδιά στον τόπο τους, και να μη χαθούν οι παραδοσιακές συνταγές και οι τρόποι μαγειρικής.

Στα έξι χρόνια λειτουργίας κατάφεραν την «επανεκκίνηση» της ζωής στην περιοχή με συνεχείς εκδρομές και επισκέψεις. Ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, μέσα από την επιχείρηση, τώρα προχωρούν και την προσπάθεια αναστήλωσης του Μουσείου Δημοτικού Σχολείου, ακριβώς απέναντι από το κεντρικό κτήριο της «Αρκαδιανής».

Το λογότυπο και ο διακριτικός τίτλος «Αρκαδιανή», όπως μας εξηγεί ο κ. Παπούλιας, κέρδισαν γρήγορα το στοίχημα και κέρδισαν μια θέση στα ράφια, σε 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών σε δέκα κεντρικά αεροδρόμια της χώρας.

Η «Αρκαδιανή» λειτουργεί καθημερινά 9.00 με 17.00 και δέχεται συχνά επισκέψεις από πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, σχολεία... Προσφέρεται ως χώρος γνώσης για έναν πιο παλιό αλλά ίσως και πιο σοφό τρόπο ζωής, με τους επισκέπτες να μαθαίνουν να ψήνουν ψωμί στους ξυλόφουρνους, με περιβαλλοντικές ξεναγήσεις, καθώς και δράσεις από δενδροφύτευση, μπόλιασμα άγριων δέντρων, μέχρι καθαρισμό ρεμάτων και δασικών εκτάσεων.

Οπως λένε, «η πρόταση της "Αρκαδιανής" είναι σύνθετη, είναι πρόταση πολιτισμού, οικολογίας, αλλά πάνω απ' όλα ουσίας. Είναι πρόταση για τη σωστή διατροφή, το αργό φαγητό, την υποστήριξη των μικροπαραγωγών και τη διέξοδο από την ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών».
πηγη:enet.gr