Η στήριξη του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω καινοτόμων λύσεων που απορρέουν από την έρευνα.
Η στήριξη του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω καινοτόμων λύσεων που απορρέουν από την έρευνα -όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας- αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος είχε με τον διευθύνοντα συμβούλο του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Παναγιώτη Χατζηνικολάου, παρουσία και της γενικής διευθύντριας Αγροτικής Ερευνας του Οργανισμού Αναστασίας Τσαγκαράκου.
Τα στελέχη του ΕΛΓΟ ενημέρωσαν τον αντιπεριφερειάρχη ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία ίδρυσης δημοσίου ΙΕΚ στα Φιλιατρά για ειδικότητα σχετική με θερμοκηπιακές καλλιέργειες (τεχνικός θερμοκηπίων και καλλιεργειών υπό κάλυψη), πρόσφατα δε συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή για τον καθορισμό του οδηγού κατάρτισης του ΙΕΚ, στην οποία συμμετέχει και ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Επίσης γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης του υπάρχοντος ΙΕΚ που λειτουργεί στη Νεμέα, με ειδικότητα οινολογία – αμπελουργία.
Στη συνέχεια συζητήθηκε η πιλοτική καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ. Ειδικότερα, έχουν διατεθεί στο πρόγραμμα περίπου 15 αγροτεμάχια στις ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Τριφυλίας και Λακωνίας, τα οποία θα αξιολογηθούν για την καταλληλότητά τους μέσω δεικτών, όπως οι κλιματολογικές συνθήκες και οι εδαφολογικές, αφού ήδη έχουν ληφθεί δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο.
Περαιτέρω, στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα έργων εφαρμοσμένης έρευνας με απώτερο στόχο να δώσουν νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας.
Ειδικότερα η συζήτηση αφορούσε τα παρακάτω προγράμματα:
– Χαρακτηρισμός του γενετικού πλούτου της ελιάς σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συλλογής γηγενών ποικιλιών στην Περιφέρεια.
– Ανάδειξη και εμπλουτισμός της εθνικής συλλογής συκιάς που διατηρεί το Τμήμα Ελιάς και Οπωροκηπευτικών σε ιδιοκτησία του ΕΛΓΟ στην Εύα, όπου γίνεται παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
– Μελέτη χαρακτηρισμού ποικιλιών και υποκειμένων εσπεριδοειδών, ως προς την αντοχή τους σε βιοτικές (ασθένειες, ιδιαίτερα τριστέτσα) και αβιοτικές (αλατότητα) καταπονήσεις και προτάσεις δράσεων για την αντιμετώπιση σημαντικών εχθρών των εσπεριδοειδών.
– Μελέτη νέων ποικιλιών εσπεριδοειδών, ως προς την ποιότητα των προϊόντων και τις απαιτήσεις τους στις κύριες περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών της Περιφέρειας.