Το ντάμπινγκ φέρνει ΟΕΔ

ΒΕΡΝΗ. Το Όργανο Επίλυσης Διαφορών (ΟΕΔ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καλείται να συνεδριάσει αύριο Τετάρτη, για να  επανεξετάσει το αίτημα του πίνακα της Κορέας σχετικά με το αντι-ντάμπινγκ και τ’ αντισταθμιστικά μέτρα, που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές ροδέλας της ασιατικής χώρας.

Το ντάμπινγκ συνίσταται στην αθέμιτη εμπορική πρακτική, εισόδου νέου επενδυτή σε μια άλλη χώρα, που προχωρεί σε υπερβολική μείωση  της εμπορικής τιμής στα προϊόντα του, ώστε να εκτοπίσει τους αντιπάλους του από την αγορά. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που επιχειρηματίες ασιατικών χωρών ή ξένα επενδυτικά κεφάλαια υιοθετούν μια τέτοια αθέμιτη πρακτική, με στόχο να μπουν στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ και πετώντας τους αντιπάλους έξω με εξοντωτική τιμολογιακή πολιτική, επιχειρούν ν΄ αποκτήσουν το μονοπώλιο και  να εκτινάξουν στη συνέχεια τις τιμές.

Το ΟΕΔ θα εξετάσει επίσης  το αίτημα της Κίνας για έναν πίνακα συμμόρφωσης με την επανεξέταση της εφαρμογής από την Ευρωπαϊκή Ένωση της απόφασης της, για προϊόντα σιδήρου και χάλυβα διαφορών αντι-ντάμπινγκ. Το ΟΕΔ, που συνίσταται από μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για την επίβλεψη εμπορικών διαφορών, συνεδριάζει κάθε μήνα κι η επόμενη συνεδρίασή του προβλέπεται με τη νέα χρονιά.