Οι ανησυχίες για την προσφορά αναγκάζουν τους εισαγωγείς σιταριού να ενισχύσουν τα αποθέματά τους
Η πίεση στις παγκόσμιες αγορές γεωργίας αυξάνεται καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εισέρχεται στην τρίτη της εβδομάδα, καθώς οι παρατεταμένες εχθροπραξίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους αγοραστές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων που βασίζονται στους δύο μεγάλους παραγωγούς της Μαύρης Θάλασσας να αναζητήσουν αλλού τις προμήθειες τους.
Τι συμβαίνει στην Ιταλία
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ιταλικές εταιρείες μπορούν να προμηθευτούν σκληρό σιτάρι από τον Καναδά, ανέφερε το ιταλικό υπουργείο βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του μετά από συναντήσεις την Τετάρτη με διάφορες εταιρείες και ενώσεις.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη εναλλακτικοί προμηθευτές για άργιλο, σίδηρο και ηλιόσπορους.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμπορευμάτων στον κόσμο και η συνεχιζόμενη σύγκρουση αναστατώνει τις αγορές καθώς οι κατασκευαστές ανησυχούν για το πώς θα εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες.
Πως κινούνται οι αγορές στην Ινδία
Εν τω μεταξύ, η Ινδία μπορεί να μην είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να εξάγει περισσότερα σιτηρά στην Ουκρανία και τη μεγαλύτερη αγορά της Ρωσίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω μιας πληθώρας ζητημάτων. Εκτός από ορισμένες ρυθμιστικές προκλήσεις, το κόστος της εφοδιαστικής και η διαθεσιμότητα ρωσικού σίτου αποτελούν σημαντικά εμπόδια.
"Οι έμποροι λένε ότι ενώ το ουκρανικό σιτάρι μπορεί να έχει φύγει από την αγορά, το ρωσικό σιτάρι παραμένει παρόν. Η Ευρώπη και οι χώρες της Αμερικής αναμένεται να συνεχίσουν να το αγοράζουν"
Εάν η τρέχουσα κατάσταση επιμείνει και η παγκόσμια προσφορά παραμείνει χαμηλή, οι Ινδοί εξαγωγείς θα έχουν την ευκαιρία να επεκταθούν σε νέες αγορές για πρώτη φορά
Οι εξαγωγείς σιταριού παρακολουθούν προσεκτικά τους πιθανούς περιορισμούς στις εξαγωγές
Οι κρατικές προμήθειες σιταριού, που ξεκινούν τον Απρίλιο, πρόκειται να λάβουν αργή ανταπόκριση στις μεγάλες πολιτείες, καθώς οι τιμές της αγοράς παραμένουν πάνω από το μέσο όρο . Οι παγκόσμιες τιμές και η ζήτηση για ινδικό σιτάρι θα καθορίσουν εάν επιβάλλεται περιορισμός των εξαγωγών.
Τι αναφέρει το USDA
Το USDA αύξησε τις προβλέψεις του για τις εξαγωγές σιταριού από την Αυστραλία κατά 2 εκατομμύρια τόνους και από την Ινδία κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους από τον περασμένο μήνα.
Οι προσδοκίες για συνεχιζόμενες υψηλές τιμές σε μετρητά και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδεικνύουν μια μέση τιμή εποχής 7,50 $ το μπουσέλ, η υψηλότερη των τελευταίων εννέα ετών, για την σοδειά σιταριού στις ΗΠΑ το 2021, που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά. Η «σημαντική πλειοψηφία» της καλλιέργειας έχει ήδη πουληθεί, δήλωσε το USDA.
«Οι εξαγωγές μειώνονται για την Ουκρανία κατά 4,0 εκατομμύρια τόνους σε 20,0 εκατομμύρια, καθώς η σύγκρουση στη χώρα αυτή αναμένεται να διαταράξει τις εξαγωγές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε η μηνιαία έκθεση WASDE του USDA.
«Οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώνονται κατά 3,0 εκατομμύρια τόνους σε 32,0 εκατομμύρια τόνους, καθώς η μεταφορά πλοίων αναμένεται να περιοριστεί από τη σύγκρουση και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων».
Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, η Αλγερία, η Κένυα, το Πακιστάν, η Τανζανία, η Υεμένη και μέλη της ΕΕ, ανέφερε η έκθεση του USDA.
Η Κίνα κινείται ποιο επιθετικά για να παρέχει αυτάρκεια
Η Κίνα έχει διαθέσει 1,6 δισεκατομμύρια γιουάν (253 εκατομμύρια δολάρια) για την ενίσχυση της διαχείρισης των αγρών για το χειμερινό σιτάρι, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων.
Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της παραγωγής χειμερινού σιταριού σε πέντε κύριες περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Hebei και Shandong, όπου η φύτευση του σιταριού καθυστέρησε, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση στον ιστότοπό του.
Η κεντρική κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης τα χρήματα σε περίπου δώδεκα κύριες περιοχές παραγωγής για την πρόληψη και τον έλεγχο των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών συνθηκών στο σιτάρι.
Ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας είπε ότι η κατάσταση των καλλιεργειών χειμερινού σιταριού της χώρας είναι δυνητικά η χειρότερη στην ιστορία, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις καθυστέρησαν τη φύτευση περίπου του ενός τρίτου της κανονικής έκτασης σιταριού, αλλά πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να εξασφαλιστεί μια καλή καλοκαιρινή συγκομιδή σιτηρών.
Η Βουλγαρία αναζητά αγορές για σιτάρι και καλαμπόκι
Η Βουλγαρία θα αγοράσει 1,1 εκατομμύριο τόνους σιταριού από τους αγρότες της για να εξασφαλίσει τον ανεφοδιασμό τροφίμων της χώρας της Μαύρης Θάλασσας καθώς σταθμίζει τους κινδύνους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αστάθεια των αγορών σιτηρών, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Assen Vassilev.
Ο Βασίλεφ είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 1,1 δισεκατομμύρια λέβα (616,32 εκατομμύρια δολάρια), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την αγορά καλαμποκιού και ηλιόσπορων για να διασφαλιστεί η παραγωγή ηλιέλαιου και αρκετών σιτηρών για τους κτηνοτρόφους.
«Η Βουλγαρία έχει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους σιταριού και περίπου 300.000 τόνους βρίσκονται στα κρατικά αποθέματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αγοράσει 1,1 εκατομμύριο τόνους σιταριού – τόσο αλεσμένου σίτου όσο και σίτου ζωοτροφής», είπε ο Βασίλεφ στους δημοσιογράφους.
Ο Βασίλεφ επανέλαβε ότι η χώρα της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών, αλλά είπε ότι οι τελωνειακοί θα συνεχίσουν να διενεργούν εκτεταμένους ελέγχους στους εξαγωγείς σιτηρών.
Οι παραγωγοί σιτηρών είπαν ότι οι διοικητικοί έλεγχοι επιβράδυναν τις εξαγωγές σιτηρών και τους είδαν ως προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εμποδίσει.
Πως κινούνται οι αγορές
Ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της Αλγερίας OAIC αγόρασε περίπου 600.000 έως 700.000 τόνους αλεσμένου σίτου προαιρετικής προέλευσης σε διεθνή διαγωνισμό αργά την Τετάρτη, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι έμποροι σε αξιολογήσεις την Πέμπτη.
Αυτό ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης για περίπου 500.000 τόνους. Ένας έμπορος είπε ότι αγοράστηκαν πάνω από 700.000 τόνοι.
Πιο λεπτομερείς εκτιμήσεις είναι ακόμη δυνατές αργότερα.
Οι εκτιμήσεις για την τιμή αγοράς εξακολουθούσαν να είναι περίπου 485 δολάρια ανά τόνο C&F, είπαν οι έμποροι, όπως και το βράδυ της Τετάρτης.
«Αυτή είναι μια πολύ υψηλή τιμή και για μένα δημιουργεί ένα νέο σημείο αναφοράς που αντικατοπτρίζει τη στενότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού μετά την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε ένας έμπορος. «Πιστεύω ότι άλλοι μεγάλοι εισαγωγείς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το επίπεδο στους διαγωνισμούς αγοράς τους».
Στην τελευταία της προσφορά για μαλακό σιτάρι που αναφέρθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, η Αλγερία αγόρασε περίπου 700.000 τόνους σε μεγάλο βαθμό σε περίπου 345,50 $ έως 346,50 $ ο τόνος C&F. Έκτοτε, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά 14 ετών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση».
Η Αίγυπτος έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού και αλεύρου για τρεις μήνες από τις 12 Μαρτίου για να ενισχύσει την προσφορά, ενώ το Ιράν έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει αποθέματα σιταριού.
«Οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής συνήθως αγοράζουν σιτάρι από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά τώρα με τη ροή του εμπορίου στάσιμη, αναζητούν εναλλακτικές πηγές για σιτάρι», δήλωσε ένας αξιωματούχος πολυεθνικής εταιρείας εμπορίας σιτηρών.
Η ζήτηση για σιτάρι Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να μετατοπιστεί σε ευρωπαϊκά έθνη, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, στο εγγύς μέλλον, ανέφεραν πηγές.
Οι έμποροι αναζητούν επίσης αυστραλιανή καλλιέργεια, ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές μπορεί να κρατήσουν μακριά τους εισαγωγείς. Η Ινδία, που βρίσκεται σε τεράστια αποθέματα, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγέα σιταριού καθώς είναι σε θέση να προσφέρει σιτάρι σε σχετικά χαμηλότερες τιμές.