Συστάσεις για προληπτικά μέτρα από τους πτηνοτρόφους.
Τη διαβεβαίωση ότι η κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών δεν σημαίνει πάντα απειλή για τη δημόσια υγεία, έδωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας.
Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας «δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο επιδημιολογικά», τόνισε και πρόσθεσε, ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η δημόσια υγεία δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο».
Ο καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε ότι «πάντα με τις γρίπες στα ζώα είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής σε όλο τον κόσμο», αλλά, όπως είπε, σε επικοινωνία του με τις αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «ενώ μού επισήμαναν ότι όντως εντοπίστηκε κρούσμα γρίπης σε πτηνό του γλυκού νερού, ωστόσο μού διευκρίνισαν ότι δεν είναι στέλεχος που μεταδίδεται στον άνθρωπο». Άλλωστε, όπως επισήμανε, «όλες οι γρίπες που εκδηλώνουν τα ζώα δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο» και στο πλαίσιο αυτό συνέστησε ψυχραιμία, ώστε να μην τρομάζει «ο κόσμος και νομίζει ότι κινδυνεύει».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες περιπτώσεις εντοπίζονται παρακολουθούνται στενά, προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού και μόλυνση εκτρεφόμενων πουλερικών. «Το θέμα είναι, το όποιο στέλεχος γρίπης των πτηνών να μην μπει με κάποιο τρόπο μέσα σε πτηνοτροφείο», σημείωσε ο κ. Κρήτας, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για τον επιχειρηματία πτηνοτρόφο.
Συστάσεις για προληπτικά μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε να τηρούνται πιστά και απαρέγκλιτα από τους πτηνοτρόφους τα προληπτικού χαρακτήρα μέτρα που έχουν γνωστοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο.
Σημειώνεται ότι, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνει την ανάγκη της πιστής εφαρμογής της σχετικής απόφασής του για τη «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών». Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά σημειώνει ότι απαγορεύεται η διατήρησή τους σε μη περιφραγμένους χώρους και συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
Επιπλέον, απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών και σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζει ότι οι παραβάτες των προαναφερόμενων μέτρων υπόκεινται σε κυρώσεις.