Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έκανε ουσιαστικές παρατηρήσεις και επικέντρωσε σε άρθρα του Νομοσχεδίου που έχουν ιδιαίτερο γεωτεχνικό ενδιαφέρον.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, τη χορήγηση του Επιδόματος ανθυγιεινούς εργασίας σε κτηνιάτρους, δασολόγους και σε κατηγορίες γεωπόνων και την επιστροφή των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων Ζώων Συντροφιάς στο ΥΠΑΑΤ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπ. Μάμαλης συμμετείχε την Τρίτη 15/3/2022 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνωνπου συζήτησε το Σ/Ν ,
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έκανε ουσιαστικές παρατηρήσεις και επικέντρωσε σε άρθρα του Νομοσχεδίου που έχουν ιδιαίτερο γεωτεχνικό ενδιαφέρον.
Αναλυτικότερα:
- Χαιρέτησε τη μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ένταξή τους στη Γ.Γ. Δασών, κάνοντας επιτέλους πράξη ένα πάγιο αίτημα των γεωτεχνικών και της ελληνικής κοινωνίας.
Επεσήμανε όμως ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην ενοποίηση όλων των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, αλλά και στην τροποποίηση του Οργανισμού και ένταξης στη Γ.Γ. Δασών, των δασικών υπαλλήλων. Ζήτησε την πρόσληψη 680 ατόμων που θα στελεχώσουν τις δασικές υπηρεσίες σύμφωνα και με την θέση της κυβέρνησης ώστε επιτευχθούν οι στόχοι που έχει η ίδια θέσει.
- Επί του άρθρου 41 που αφορά τους συναδέλφους γεωπόνους που εργάζονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για τους οποίους δήλωσε πως συμφωνεί με τη μη μεταφορά τους στις αιρετές περιφέρειες, και την παραμονή τους στις αποκεντρωμένες περιφέρειες αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι αρμοδιότητες τους και η συνεισφορά τους στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας καθώς και να υπάρχουν συνέργειες με τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
- Επί του άρθρου 51 που αφορά στο ανθυγιεινό επίδομα εργασίας ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δήλωσε τη συμφωνία του για την πρόταση της κυβέρνησης και τη θέσπιση χρονοδιαγράμματος έκδοσης πορίσματος της Επιτροπής που ασχολείται με το θέμα (30/4), αλλά δήλωσε και τη ρητή διαφωνία του στην κατάργηση της πρόβλεψης για δίμηνη προθεσμία από την έκδοση του πορίσματος για τη θεσμοθέτηση του.
Επανέλαβε δε εκ νέου τη θέση του Επιμελητηρίου ότι το ανθυγιεινό επίδομα δικαιούνται: οι κτηνίατροι για τους οποίους θέση του Επιμελητηρίου είναι ότι θα πρέπει αν ενταχθούν στα ΒΑΕ. Η αδικία αυτή θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Επίσης το επίδομα δικαιούνται οι συνάδελφοι δασολόγοι των δασικών υπηρεσιών καθώς και κατηγορίες γεωπόνων που εργάζονται σε εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες.
- Τέλος εξέφρασε τη διαφωνία του στις προβλέψεις του άρθρου 7 που αφορά στη στελέχωση της Διεύθυνσης των Ζώων Συντροφιάς.
Υπενθύμισε τη διαφωνία του Επιμελητηρίου επί του Νόμου 4830/21, τον οποίο είχε καταγγείλει και τόνισε ότι το Επιμελητήριο επιβεβαιώθηκε για τις ενστάσεις και τις εκτιμήσεις του επί του Νόμου αυτού, αφού από την ψήφισή του τον Σεπτέμβριο του 21 και μέχρι σήμερα φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει και ο νόμος δεν λειτουργεί.
Δήλωσε ότι το συγκεκριμένο άρθρο 7 δεν τέθηκε καν σε διαβούλευση και εισάγεται απ’ ευθείας προς συζήτηση, ενώ υποβάλλεται σε διόλου τυχαία χρονική στιγμή, αφού σε μερικές μέρες (στις 7/4) εκδικάζονται οι προσφυγές της ΠΕΓΔΥ και της ΠΟΓΕΔΥ ενάντια στη μεταφορά των Τμημάτων των ζώων συντροφιάς από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ γεγονός που δημιουργεί ένα ζήτημα τόσο πολιτικό όσο και ηθικό. Επίσης κατήγγειλε την πρόβλεψη της διάταξης για την δυνατότητα τοποθέτησης διευθυντού κατηγορίας Διοικητικού Οικονομικού στη θέση της Διεύθυνσης ζώων συντροφιάς παρακάμπτοντας τον επιστημονικό ρόλο των συναδέλφων κτηνιάτρων. Είναι κάτι που ακυρώνει την επιστήμη και κάλεσε όλους τους φορείς και τη Βουλή να το αποδοκιμάσουν. Τέλος δήλωσε πως το Επιμελητήριο θα ζητήσει από τον Υπουργό να δει εκ νέου την εφαρμογή αυτού του νόμου και τις επιπτώσεις του και θα ζητήσει την επιστροφή των αρμοδιοτήτων των ζώων συντροφιάς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.