Οι αγρότες που δεν παραδίδουν ποσόστωση σιταριού απειλούνται με φυλάκιση καθώς η άνοδος των τιμών θέτει σε κίνδυνο τα 270 εκατομμύρια ημερήσια ψωμιά της Αιγύπτου.
Στον απόηχο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η απόφαση της Αιγύπτου να αναγκάσει τους ντόπιους παραγωγούς σιταριού να πουλήσουν ένα κομμάτι της παραγωγής τους στην κυβέρνηση έχει διχάσει τη βιομηχανία, με ορισμένους αγρότες να κερδίζουν και άλλους να αντιμετωπίζουν απώλεια θέσεων εργασίας.
Την Τετάρτη, οι αρχές εισήγαγαν μέτρα που ελπίζουν ότι θα παρακινήσουν τους Αιγύπτιους καλλιεργητές να πουλήσουν περισσότερο σιτάρι: αυξάνοντας τις τιμές, ορίζοντας ποσοστώσεις και απειλώντας τους αγρότες με φυλάκιση εάν δεν παραδώσουν.
Οι πολιτικοί λένε ότι αυτά τα πρωτοφανή μέτρα είναι απαραίτητα εάν η Αίγυπτος θέλει να κρατήσει το ψωμί στο τραπέζι.
«Αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική για την εξασφάλιση τροφής για αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε στο Middle East Eye ο Hesham al-Husari, επικεφαλής της Επιτροπής Γεωργίας και Άρδευσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κάτω κοινοβούλιο της Αιγύπτου.
«Δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα στρατηγικά αποθέματα σιταριού χωρίς μια τέτοια απόφαση.
«Οι κυβερνήσεις, πιστεύω, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν εξαιρετικά μέτρα για την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας και των μέσων διαβίωσης των λαών τους», πρόσθεσε.
Ενώ ορισμένοι μικρότεροι παραγωγοί χαίρονται για τα μέτρα, άλλοι φοβούνται ότι η απόφαση θα βλάψει τον ιδιωτικό τομέα και θα εξαφανίσει τα προς το ζην των εμπόρων σιταριού της χώρας.
Ο Χουσεΐν Αμπού Σαντάμ, ο επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών, της ανεπίσημης συντεχνίας των αγροτών της Αιγύπτου, ήλπιζε ότι η κυβέρνηση θα ενθάρρυνε τους παραγωγούς σιταριού να πουλήσουν την παραγωγή τους απελευθερώνοντας τη δυναμική της αγοράς.
«Δεν μπορείς να πεις στους αγρότες σε ποιον πρέπει να πουλήσουν τα προϊόντα τους», είπε στο MEE ο Χουσεΐν Αμπού Σαντάμ, επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών. «Είμαστε πια σε ελεύθερη αγορά;»
«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το κάνει αυτό αυξάνοντας την τιμή και ανεβάζοντάς την στα επιτόκια της διεθνούς αγοράς», είπε ο Αμπού Σαντάμ.
Η νέα τιμή είναι περίπου 400 λίρες (25 $) ο τόνος λιγότερο από την τιμή στη διεθνή αγορά.
Η Αίγυπτος είναι μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Προμηθεύεται σχεδόν το 80% της προμήθειας της από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της - και οι επακόλουθες κυρώσεις και το χτύπημα στις παγκόσμιες αγορές - μείωσε την προσφορά και διπλασίασε τις τιμές του ψωμιού στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος, όπως και άλλες χώρες εισαγωγής σιταριού στην περιοχή που υποφέρουν από ελλείψεις και αυξήσεις τιμών, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη όταν πρόκειται για προμήθειες σιτηρών.
Η χώρα ξοδεύει δισεκατομμύρια λίρες ετησίως σε ένα τεράστιο πρόγραμμα επιδότησης ψωμιού για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με σιτηρέσια.
Για να απογαλακτιστεί από το ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.