Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε 20 νέους με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 120 υποψήφιους, να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες μελισσοκόμους και να καταρτιστούν σε θέματα τεχνικών βασιλοτροφίας.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» πραγματοποίησε την Πέμπτη 17ΜαρτίουΕνημερωτική Εκδήλωση στη Λάρισα, στο πλαίσιο λήξης της πρώτης φάσης του προγράμματος «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία».
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στα 14 προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιεί ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε 21 περιοχές και 7 Περιφέρειες της Ελλάδας. Υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκόρα.
Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε 20 νέους με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 120 υποψήφιους, να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες μελισσοκόμους και να καταρτιστούν σε θέματα τεχνικών βασιλοτροφίας. Η εκπαίδευση αφορά στην αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση του υπάρχοντος γενετικού υλικού των μελισσών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην υποστήριξή των συμμετεχόντων στα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση, που μόλις ολοκληρώθηκε, οι 20 ωφελούμενοι απέκτησαν γνώσεις επάνω σε θέματα βασιλοτροφίας, παραγωγής βασιλικού πολτού αλλά και ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετην ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οκτώ (8) εκπαιδευόμενοι (δύο για κάθε περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα αμείβονται από το πρόγραμμα), ώστε να προχωρήσουν στην οργάνωση ομαδικών βασιλοτροφιών σε μελίσσια της περιοχής ευθύνης τους. Τα βασιλικά κελιά που θα προκύπτουν, θα τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι προς όφελός τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε πράξη το όραμα των νέων μελισσοκόμων που θέλουν να βελτιώσουν την παραγωγή τους, τόσο με όρους ποιότητας όσο και με όρους ποσότητας. Από τη Θεσσαλία ξεκινά το πρώτο, σε πανευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο,καινοτόμο πρόγραμμα βασιλοτροφίας, που οδηγεί στη δημιουργία ελληνικού γένους βασιλισσών μελισσών. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε ένα πρότυπο πρόγραμμα για την αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία. Είναι ένα πρόγραμμα με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, που συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγής, δίνει προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό θεσσαλικό μέλι και ενισχύει το εισόδημα των μελισσοκόμων.»
Κατά την τοποθέτησή της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κυρία Έφη Λαζαρίδου, δήλωσε ότι: «Με το Πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία» θέλουμε να αλλάξουμε το μελισσοκομικό γίγνεσθαι στη Θεσσαλία, δίνοντας σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία σε δυναμικούς και ταλαντούχους μελισσοκόμους και βελτιώνοντας σε μαζική κλίμακα το ντόπιο γενετικό υλικό. Απαντάμε έτσι στην ανάγκη για εξοικείωση μεγάλου αριθμού μελισσοκόμων με τη διαδικασία της παραγωγής βασιλισσών, με απώτερο στόχο την αύξηση της ποιοτικής παραγωγής και της ανθεκτικότητας των μελισσοσμηνών. Επιπλέον, μέσω της εξειδικευμένης υπηρεσίας εμβολιασμού των μελισσοσμηνών που θα παρέχουν οι συμμετέχοντες τους επόμενους μήνες στο σύνολο των μελισσοκόμων της Περιφέρειας, ενισχύουμε τη μελισσοκομία στη βάση της, δημιουργώντας νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους ενδιαφερόμενους.»
Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Γκόρας, επεσήμανε ότι:« Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη βάση της μελισσοκομίας, ενώ για πρώτη ίσως φορά θα πραγματοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζικοί εμβολιασμοί καλού γενετικού υλικού σε μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων. Καλούμε τους μελισσοκόμους όλης της Θεσσαλίας, ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων, να πλαισιώσουν τη δράση και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη διαδικασία εμβολιασμών που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.»
Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας και εμπνευστής του προγράμματος, κ. Αλέξανδρος Γκουσιάρης,μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το κύριο μέσο αντιμετώπισης της πίεσης που δέχεται η σύγχρονη μελισσοκομία υπό το καθεστώς τόσο της κλιματικής αλλαγής, όσο και της απομόνωσης που βιώνουν οι μελισσοκόμοι κι οι μέλισσές τους στα γεωργικά περιβάλλοντα της Θεσσαλίας, είναι οι συνέργειες των αρμοδίων φορέων, η αυτοργάνωση και η συνεργατικότητα των μελισσοκόμων σε όλα τα επίπεδα και στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.»
To πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.